WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Dora II

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk
Dora II sett fra nord.Foto: Jan Habberstad 2015
Vestsiden av-Dora II.Foto: Jan Habberstad 2015
Nordsiden av Dora II. Foto: Jan Habberstad 2015

Ubåtbunkeren Dora II, bygget av tyskerne under 2. verdenskrig, vest for Strandveikaia i dagens Nyhavna. Dora II er 162 meter lang og 102 meter bred. Den ligger vest for Dora I, mellom Kullkranpiren og Massegodspiren. Navnet Dora ble til ved at man valgte en kombinasjon av det tyske navnet for Trondheim som var Drontheim - og D staves Dora fonetisk.

Byggearbeidet med Dora II startet i 1942, men den første betongstøpingen begynte først i 1943 grunnet store problemer med fundamenteringen. Grunnet økende mangel på nødvendige råstoffer og utstyr, ble Dora II aldri ferdigstilt. De tykke ytterveggene var ferdige, det var også veggene mellom dokkene. Taket var imidlertid lagt bare på en fjerdedel av bygningen.

Arbeidet krevde rutinerte fagarbeidere, og Organisation Todt måtte hente frivillige fagarbeidere fra okkuperte land som Danmark, Tsjekkoslovakia, Nederland, belgia, Frankrike og Tyskland. Noe av grovarbeidet kunne gjøres av slavearbeidere og krigsfanger som ble tvunget til manuelt gruvearbeid og stenknusing i Orkanger og Melhus.

Etter 2. verdenskrig ble Dora II overtatt av Trondheim havn. Den internasjonale spenningen var stor etter krigen, og de allierte styrkene likte ikke tanken på at bunkerne kunne bli overtatt av nye potensielle fiender. En plan om å sprenge både Dora II i Trondheim og ubåtbunkeren i Bergen ble endret. I 1947 og 1948 utførte havnevesenet opprydnings- og sprengningsarbeid på Dora II. Østveggen ble sprengt sammen med dokkveggene. Halvparten av høyden på den nordlige del av vestveggen ble sprengt bort.

I 2015 ble østsiden av Dora II delvis innebygd da Trondheim Maritime Senter ble bygget her.

Kilde

  • 2. Verneplan for kulturminner i Trondheim