WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


«Ormen Lange»

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk
Ormen Lange slik Halfdan Egedius tolket det.

«Ormen Lange» var ifølge Snorre det store langskipet til Olav Tryggvason. Den var bygget etter skipet «Ormen» som Olav hadde tatt som bytte fra Raud den rame fra Hålogaland, etter at kongen hadde torturert ham i hjel.

Det er uenighet om hvor stor «Ormen Lange» var, men den var sannsynligvis et sted mellom 45 og 55 meter lang. Den var 34-52 rom stor og hvis man tenker seg at det var et par årer pr. rom og 1 mann pr. åre, får man et svimlende antall på 68-104 roere. Med ekstramannskap kan det ha vært så mange som 130 mann ombord. Utifra målene på «Havhingsten fra Glendalough» og andre vikingskip var det mellom 2 og 8 m bredt og hadde et seil på ca. 200 m². Tar man imidlertid navnet til etterretning, Ormen Lange, var skipet smalt og langt, og ikke bredt.

I følge Snorre ble skipet bygget i eller nær Korsvika, der Ormen Langes vei nå tar til «inne under Ladehammeren» - ved bukten og den gode havnen som på den tid fantes der Ladebekken rant ut i fjorden.[1]

«Ormen Lange» var med i Slaget ved Svolder.

Referanse

  1. *Karl H. Brox og Øivind Leren «Langs Ladestien fra Ladehammeren til Være»


Kilde

Eksterne lenker