WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


H.M. Aarhønen

Fra WikiStrinda
(Omdirigert fra Århønen)
Hopp til navigering Hopp til søk
Hennes Majestet Aarhønen har tatt byggstudenter under sine vinger siden 1913

Hennes Majestet Aarhønen – Bygningslinjens forening er linjeforeningen til studieprogrammet Bygg Miljøteknikk på NTNU.

Historie

Linjeforeningen, H. M. Aarhønen, ble dannet våren 1913, etter en hendelse som skjedde i nåværende auditorium H1 i den gamle og ærverdige hovedbygningen på NTNU. De første nedtegnelser av historien får vi av Aarhøenens første regent Georg H. Johnson. Denne er nedtegnet i H.M. Aarhønens krønike.

Krøniken er H.M.Aarhønens historie slik linjeforeningens første regent, Georg H. Johnson, fortalte den. (Johnson var regent høsten 1914)

Dette er den første beretning om oprindelsen til Aarhønen's herredømme over bygningsfolket:

Det var fredag 31. januar 1913 det hændte. Professor Gundstensen forelæste om træghetsmomenter. Vi skrev så svetten silte, man hørte kun pennens kradsen og proffens rolige avmålte diktat.

Ute var der snetykke og mørkt. I forelæsningstimen 1015-1100, aud. 2 vest for hovedinngangen (nåværende aud. H1, red.anm.) var det derfor fuldt opplyst.

Da - just som proffen fæstet tegnet Isubxy/sub på tavlen - kom Hendes Majestæt til sit folk. Lik et tordenskrall knuste vinduene - dobbelte vinduer - og Hendes Majestæt svævet met sine siste kræfter en gang rundt rummet - velsignede sit folk, før Hun sank ned i et hjørne av salen. Alle penner standset, -selv proffens krittstykke vaklet et øyeblikk - og man hørte kun Hennes Majestæts brutte aandedrag, samt lyden av glasbiter, som singlet ned over kyll-ing. Aaens skaldede hode. Fortryllelsen blev brutt av den vældige kriger pr. ltnt. Aasmund Tjønn, som resolutt tok Hendes Majestæt op, bar Hende ut paa trappen og slo Hendes hode 3 ganger mot den østlige vangesten utenfor hovedinngangen. Imidlertid fortsatte proffen med Ixy=Ficil som om intet var hændt.

Efter forelæsningen blev der besluttet aa bevare Hendes Majestæt Aarhønens legeme ved utstopping. Kyll-ing.Tor Eika fik de jordiske levninger med hjem til sin vert - Præparandt Direks ved Videnskapsselskapet - og aat Hendes Majestæts legeme til aftens. Denne ære delte han forøvrig efter eget utsagn med Berdal, Tjønn og Halvor Eika.

Slik forteller kyll-ing., senere REGENT Georg H. Johnson, om Hendes Majestæt Aarhønens fødsel og foreningens tilblivelse.

Organisasjon

H.M.Aarhønen er en frivillig organisasjon som er drevet av og for studentene på studieprogrammet Bygg- og miljøteknikk ved NTNU. Organisasjonens hovedide er at man ved dyrking av kameratskap skal motarbeide fagidioti og bidra til berikelse av studenterlivet.

Hennes Majestet Aarhønens øverste organ er Generalforsamlingen. Generalforsamling holdes hvert år i mars. På Generalforsamlingen skal det velges nye styremedlemmer til de ulike styrene.

H.M.Aarhønen er den eldste linjeforeningen på NTNU og har dermed flere svært tradisjonsrike arrangementer. Disse er blant annet:

Immatrikuleringsfesten

På immatrikuleringsfesten blir de nye studentene offisielt opptatt i linjeforeningen som Ægg Tech. Etter 5 års utdanning blir studentene utskrevet som Kyll. inger.

Bursdagsfesten

H.M.Aarhønen fyller år og alle studenter på bygg hyller begivenheten med en stor bursdagsfest.

ÅL

Århøne Lekene finner sted ved studenterhytta og gir studentene en mulighet til å vise frem gode/mindre gode skiferdigheter.

Styrer

H.M. Aarhønen består av styrene: Hovedstyret, Krostyret, Industrikontakten og AKT. Hvert enkelt styre har sitt ansvarsområde.

Hovedstyret

Hovedstyret består av: Kanzler, Vice-Kanzler, Skogvokter, Financeminister, Redacteur, Krosjef, Sjæfus Blæstus, Ceremonimester, Nettmester og Notarius Publicus.

Hovedstyret er det styret i H.M. Aarhønen som har ansvaret for den daglige driften av linjeforeningen. En av hovedstyrets viktige oppgaver er å arrangere den årlige fadderperioden for de nye studentene som begynner på Bygg- og miljøteknikk. Fadderperioden har som formål å gjøre de nye studentene kjent med hverandre og med de andre studentene på bygg. Denne begynner fra første dag de nye studentene begynner her på NTNU, og holder i hovedsak på til etter Immatrikuleringsfesten.

Krostyret

Krostyret består av: Krosjef, Blæstesjef, Økonomisjef, Vedlikeholdsjef, Spritsjef, Ølsjef og barvaktsjef.

Krostyret driver H.M.Aarhønens kjellerkro. Kjellern er linjeforeningens festlokale på Moholt.

Industrikontakten

Industrikontakten består av seks styremedlemmer.

Industrikontakten skal skape kontakt mellom studentene og næringslivet.

AKT

AKT står for Aarhønens Kulturelle Teater og har som oppgave å sette opp en revy i februar. Alle på bygg har muligheten til å være med på revyen.

Lag og grupper

I tillegg til styrene består også H.M.Aarhønen av mange andre lag og grupper.

Dragern

Dragern er H.M.Aarhønens eget korps. De opptrer spesielt i forbindelse med H.M.Aarhønens arrangementer.

FK Steindølene

FK Steindølene er byggs fotballag. Det ble opprettet i 1997 og spiller i 5.divisjon.

Beton

Beton er H.M.Aarhønens herrekor. De opptrer spesielt i forbindelse med H.M.Aarhønens arrangementer.

Semen

Semen er H.M.Aarhønens damekor. De opptrer spesielt i forbindelse med H.M.Aarhønens arrangementer.

PMS

PMS står for Piker Med Spiker og er en organisasjon for jentene på bygg. Hovedsakelig jobber PMS for å skape og beholde det gode samholdet på Bygg på tvers av klassetrinnene.

VandrendeBjelke

VandrendeBjelke er turgruppen for byggstudenter.


Se også


Kilde

  • Denne artikkelen er helt eller delvis basert på artikkelen «HM Aarhønen» fra Wikipedia på bokmål. For å se bidragsytere; se «historikk» knyttet til den opprinnelige artikkelen og «historikk» knyttet til denne siden.


Eksterne lenker