WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere.
WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.Alf Georg Sandaas

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk
Alf Georg Sandaas

Alf Georg Sandaas (13.5.1908 i Trondheim - 23.2.1941) var sønn av Hans Antonsen Sandaas (5.7.1877 i Hitra- 1962 i Trondheim) og Anne Kristine Eidem (28.11.1879 i Stadsbygd-1955 i Trondheim). Bror til handelsmann Hans Sandaas.

Alf Georg Sandaas var 1ste styrmann og radiotelegrafist på hurtigruteskipet D/S PRINS OLAV da 2. verdenskrig brøt ut. Skipet ble chartret av Nygaardsvoll-regjeringen og deltok som troppetransportskip på norsk side i Finnmark. Under angrepet på Norge 9. april 1940 var DS «Prins Olav» ( som var et ombygd britisk kongeskip) på sørgående til Harstad. Skipet ble rekvirert av de norske myndighetene og brukt som troppeskip under mobiliseringen. Gråmalt transporterte hun tropper fra Lofoten til Sørreisa og fra Kirkenes til Gratangen. 7. juni 1940 lå skipet i Hammerfest og bunkret drivstoff. Klokken 23:00 forlot hun Kågsund sammen med Det Bergenske Dampskibsselskabs (BDS) hurtigruteskip DS «Ariadne» i et forsøk på å komme seg til Storbritannia. Klokken 22:30 9. juni 1940 ble de to skipene oppdaget av 6 tyske bombefly som gikk til angrep. DS «Ariadne» ble senket først, selv om hun var merket som hospitalskip. DS «Prins Olav» gjorde unnvikende manøvrer, men ble til slutt truffet av to bomber i akterskipet. Ikke lenge etter sank det brennende vraket 70-80 nautiske mil vest for Røst.

De overlevende (blandt dem Alf Georg Sandaas), ble plukket opp noen timer senere av den britiske destroyeren Arrow og brakt til Scapa Flow i Orkenøyene. Han ble registrert som "survivor Prins Olav" hos britiske myndigheter.

Alf Georg Sandaas ble senere overført til Det Nordenfjeldske Dampskibselskaps båt Svein Jarl med samme offisersgrad. Overføringen til konvoitjeneste over Atlanterhavet endte tragisk med torpedering i full storm. Han ble 32 år.

Alf Georg Sandaas reiste med "D/S SVEIN JARL (LCZO)" tilhørende Det Nordenfjeldske Dampskibselskap i konvoi fra Oban i Skottland til Halifax i Canada. Båten mistet konvoien i dårlig vær og ble liggende alene. 23. februar 1941 manøvrerte den tyske ubåten U-96 seg inn på skuddhold og sendte skipet til bunns med en torpedo i posisjonen 5910 N og 2100 W.

Alle mann, 25 nordmenn, en svenske og en brite omkom i stormværet.

Kaptein på båten var Carl Martin Annæus Marsteen.


Se også


Kilde

  • 1. H. N. Osnes «Strinda i krigstid» Strinda bygdebok bind 3 1948
  • Skipene som bandt kysten sammen. Dag Bakka jr.
  • NFDS Jubileumsbok
  • Minnehallen i Stavern
  • Trondheimsbasen 2017
  • Wikipedia
  • Alf Terje Sandaas (nevø)