WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.


WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.

Alf Hugo Müller

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk
Alf Hugo Müller, nr 3 fra venstre. Foto 1961: Klaus Forbregd/NTNU
Hotellsjef Alf H.Müller (27.8.1921 i Kristiania - 23.8.2002 i Oslo), var sønn av hotelleier Adolf Hugo Müller (1892–1939) og Amalie Rotvold (1887–1983).

Gift 1) 1945 med lærer Kjellfrid Sommervold (1.4.1921–), datter av lærer Edvard Sommervold (1886–1957) og Marit Solhus (1886–ca. 1970), ekteskapet oppløst 1987;

Gift 2) 1987 med galleriansvarlig Mette Huddleston f. Paulsen (16.5.1947–), datter av bakermester Iver Paulsen (1921–) og Randi Wold (1927–).

Alf H. Müller overtok senere Astoria Hotel i Trondheim etter sin far.

Alf H. Müller var en av de store gründere i norsk hotell- og restaurantnæring. 1957 grunnla han den første store personlig eide hotell- og restaurantkjeden, Müllerhotell, og ledet denne til 1990.

Müller vokste opp i hotellmiljø, og karrierevalget gav seg nokså automatisk. Etter examen artium på Orkdal landsgymnas 1941 og hotellfagskoler på Fagernes og i Lausanne, samt læretid og praksis i diverse bedrifter, begynte han sin karriere som hotell- og restaurantdirektør 1949 i Grand Hotel, Steinkjer. 1950 overtok han ledelsen av farens gamle bedrift Müllers Hotell i Trondheim, som 1947 hadde fått navnet Astoria Hotell og Restaurant A/S.

1957 ble Müller ansatt som administrerende direktør ved det nye trondheimshotellet Prinsen hotel, men han gikk av 1960 for å ta seg av sine egne hoteller – Astoria i Trondheim og de to utenbys bedriftene han hadde kjøpt, Nor Turisthotell på Oppdal og Meråker Hotell. Allerede 1957 hadde han grunnlagt Müllerhotell, og kjeden ble etter hvert utvidet med bl.a. Grand Hotell på Sunndalsøra, Bårdshaug Herregård i Orkanger og hoteller på Tynset og Ørskogfjellet, i Skien, Fredrikstad, Stranda og Arendal, noen som eiendom, andre som driftsobjekter.

Müller var et meget engasjert medlem av Norsk Hotell- og Restaurantforbund og medvirket som visepresident og president i årene 1967–72 til en modernisering av forbundets administrasjon og næringspolitikk. Han var også en av dem som tidlig så kjedenes betydning i fremtidens hotellnæring. I et intervju i Farmand 1979 uttalte han at det da bare var to måter å drive hotell på – enten som mann-og-kone-bedrift, hvor det ikke er grenser for ledelsens personlige innsats, eller som kjedebedrifter. Utviklingen har vist at det første alternativet blir mer og mer sjeldent. Kjedene har overtatt og etablert de fleste av de nåværende større hoteller i byene og i den senere tid også flere store turist- og høyfjellshoteller, som tidligere som regel var rene familiebedrifter.

Müllerhotell var tidlig ute på turist- og høyfjellsmarkedet. 1979 overtok kjeden driften av Dr. Holms Hotel på Geilo og kjøpte omtrent samtidig Brakanes Hotel i Ulvik i Hardanger. Begge engasjementer ble imidlertid relativt kortvarige. Müller engasjerte seg også i restaurantdrift. En tid stod han som eier eller driver av de kjente Oslo-bedriftene Regnbuen, Blom, Frascati og Kongeterrassen.

Kilde

  • Norsk Biografisk leksikon
  • Johan O. Jensen. Britannia Hotel. Tradisjon og atmosfære gjennom 100 år.
  • Trondheimsbasen
  • Gravminner i Norge