WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Alf Terje Sandaas

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk
Alf Terje Sandaas
Inger Slettestøl Sandaas
Skonnerten «Ideal» passerer forbi Alf Terje Sandaas`s bolig i Kristiansund
Diktet Benedict av Alf Terje Sandaas
Churchill og De Gaulle samtaler under 2. verdenskrig , illustrasjon av Alf Terje Sandaas

Alf Terje Sandaas (f.1944) er sønn av kjøpmann Hans Sandaas og Solveig Othelie Hansen. Giftet seg i 1990 med Inger Slettestøl fra Kristiansund, der de nå bor.

Hans onkel Alf Georg Sandaas omkom i skipsforlis i 2. verdenskrig, og hendelsen er beskrevet på Wikistrinda.

Alf Terje Sandaas vokste opp i Brøsetvegen 117 og senere i nr 119 på Strinda, der hans foreldre drev kolonialbutikk. Oppveksten er tidligere omtalt i vår årbok 2007, og Alf Terje har også bidratt i dene årboka med barndomsminner og en frisk tegning fra hopprenn og skikunster i Bekkevolldalen. Alf Terje tok realskoleeksamen på Strinda Høgre som det engang het, nå Strinda vidergående skole. Senere tok han handelsskoleutdanning, sam Lilleborgskolen. Da hans far ble syk, tok han over butikkdriften en periode.

Alf Terje har fortsatt sterke minner fra Brøsetflata, og skriver dette til styreleder Jan Habberstad etter at vi oppfordret han til å sende oss en hilsen fra hans bosted i Kristiansund:

"Jeg arbeidet de siste 26 årene av min yrkeskarriære i Orkla-bedriften Ello /Lilleborg. Her hadde jeg ansvar for budsjett og salg for ca 120 parfymerier i varehus og kjeder i Hamar, Mo i Rana, Møre, Trøndelag. Produksjonen og importlager lå i Kristiansund N. Salget og resultatene var meget gode, og konsernet tilbød meg jobb både i Oslo og andre plasser i landet, men jeg takket stadig nei av familiære grunner.

Da jeg ble pensjonist flyttet jeg til Kristiansund, og her har jeg trivdes godt både med befolkningen og byen. Jeg fikk kjøpt en drømmetomt ved vannkanten, og bygde hus der.

Mine sysler som pensjonist er leder i Ello pensjonistforening, medlem av 17. mai-komiteen, og nestleder i Eldrerådet i Kristiansund kommune. Politikk har jeg styrt unna, men mine interesser er sterkt knyttet til framtida, kalligrai, dikt og tegninger".

Som vi ser av bildet av skonnerten «Ideal», som passerer huset hans på Israelsneset (det hvite helt til venstre), så bor han svært sentralt i byen.

Alf Terje forteller videre:

"På 17-1800 tallet kom det drøssevis av spanske og portugisiske seilskuter hit, de hadde spansk jord i ballast, og fraktet klippfisk for Baccalao tilbake. Ballastjorden ble fyllt ut på gravsteder i byen der det ellers var medst berg og lite jord fra før. Det ligger derfor mange avdøde i "spansk jord" her i byen.

Det fulgt også med mye frø med jorda, særlig rogn. Det er derfor mange spanske rognetrær rundt omkring, også på min tomt. Om høsten snaves de av trekkfugler om tar bærene før d tar flyveturen sørover.

Kilde

  • Jan Habberstad/ Alf Terje Sandaas. Hans Sandaas og butikken i Brøsetvegen. Artikkel i Strinda den gang da 2007.
  • Alf Terje Sandaas. Minner fra 50-åra i Strinda.Artikkel i Strinda den gang da 2007.
  • Pers. med. 2020