WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.


WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.

Altona

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk
Altona i Kirkegata
Foto: Google Street View
Altona var det populære navnet på hjørnegården i Kongens gate 4 mot Apotekerveita.

Gården ble i 1874 solgt til Trondhjems Sparebank for å gi plass til bankens store murgård.

Altona-navnet skriver seg trolig fra et vertshus i en eldre gård på tomten i Kongens gate. Det er kjent fra så tidlig som i 1705 da gården var eid av Nikolav Rasch. I 1770 sto skipper Lars Kruse som eier og fra 1779 kjøpmann N. R Schmidt som oppførte den store gården som sto frem til 1870-årene. Schmidt reiste i tillegg en ny bygning rett over gata i Kongens gate 3, og denne gården fikk navnet Nye Altona.

Den ble revet omkring 1900 da Frimurerlogen skulle bygges. Blant senere eiere av Altona i Kongens gate 4 var forstander C. V. Klingenberg fra 1799, kaptein A. B. Wessel fra 1826 og kjøpmann G. Hultin fra 1853.

I nyere tid har Trondheim kommune stått som eier av garden i Kirkegata 1. I 1981-1982 ble det gjennomført en utvendig rehabilitering av bygningen.


Kilde

  • Per R. Christiansen. Hus med hedersmerke-historiske bygninger i Trondheim. Tapir akademisk forlag 2009