WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.


WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.

Alver

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk

Alvene var noen overjordiske skjønne skapninger som var lette og grasiøse. De var kledd i luftige klær og danset i ring til knapt hørbare toner.

Alvene var svært sky for mennesker, og ble de forstyrra oppløste de seg i små tåkedotter og forsvant. Hvis du kom dem for nære, kunne de bli irritert og pustet på deg så du fikk Alveblest. (I dag kaller vi detdatter "Elveblest.) Det var et rødt kløende utslett som gikk fort over. Folk trodde at tåkedottene som lå over myrlendt terreng en sommerkveld, var røyk av grautkokinga til alvene.

Alvene og flere andre vetter skrev seg fra den norrøne mytologien, og det var to slags alver. Svartalvene var både stygge, svarte og ondskapsfulle mens Lysalvene var snille og hjelpsomme.

En Fe var en nær slektning av alvene, og de var menneskets beste hjelper. (Hva hadde f.eks. Askepott vært uten feen.)Det fantes også ondskapsfulle feer som ville menneskene ondt, mente de. Ordet fe kommer av det latinske ordet "Fatum" som betyr skjebne. Folk trodde både før og noen tror det fortsatt, at skjebnen er bestemt.

Kilde

  • Kåre G. Hugås: Bygdebok for Bratsberg annex-sogn, 2000
  • Wikipedia

Eksterne lenker