WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.


WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.

Antonie Løchen

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk
Antonie Løchen

Antonie Løchen (født 13. juli 1850 i Inderøy kommune, død 30. april 1933) ble i 1901 valgt inn som en av de første kvinnene i Trondheim bystyre, som representant for Venstre. Antonie Løchen kjempet for likeverd og kvinnelig stemmerett, og hun stiftet Trondhjem kvinnesaksforening i 1885.

Antonie Løchen ble født på gården Sundnes i Inderøy, men flyttet snart til Trondheim der hun ble konfirmert i 1866 i Vår frue kirke. Hennes far var brukseier og stortingsmann Herman Løchen og moren het Anna Margrethe Jenssen. Antonie giftet seg 23. juni 1874 med sin fetter, Olaf Strøm Løchen fra Kristiania, som senere ble overrettssakfører og borgermester i Trondheim (1900-1910). De fikk to barn: Margit født 1875 og Finn født i 1878. (Margit ble senere gift med arkitekten og maleren Gabriel Kielland, som mellom 1908-34 utførte alle glassmaleriene i Nidarosdomen).

I 1880-årene da striden mellom Høyre og Venstre raste ble både herr og fru Løchen med i Venstre-kretsen i Trondheim, som var ledet av lagmann Jacob Lindboe og hans kone Hanna.

Antonie Løchen var også en stor dyrevenn og var aktiv i Foreningen til Dyrenes beskyttelse. I 1909 ga hun ut barneboka «Smaahistorier om dyr».

Antonie Løchen startet Trondhjem kvinnesaksforening i sitt hjem i 20. januar 1885. Leder var bankkasserer Nicolay Jenssen. Antonie var «formann» 1887-1888 og 1891-1892. I sitt første foredrag i foreningen - 6. mai 1885 - snakket hun om «Sundheden og Kvindesagen». Der påpekte hun fem viktige prinsipper for kvinner som skulle oppdra barn: nok mosjon, daglige iskalde avrivninger, regelmessig liv, sunn kost og fornuftig klesdrakt. Antonie Løchen kom selv fra den høyre middelklassen, og mange av hennes råd tok utgangspunkt i egne erfaringer - arbeiderklassens barn hadde sjelden problemer med for lite mosjon, korsetter og for mye mat. Kvinnene som sammen med Antonie startet Trondhjems kvinnesaksforening var velstående fruer og yrkesaktive frøkner, noe som var karakteristisk for den tidens foreningsliv.

Arkivet etter Trondhjem kvinnesaksforening oppbevares på NTNU Universitetsbiblioteket i Trondheim.

Kilde

  • 1. Wikipedia

Se også

Eksterne lenker