WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Asbjørn Habberstad

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk
Asbjørn Habberstad

Asbjørn Habberstad (27.4.1901 i Ullensaker- 30.6.1970 i Oslo) var sønn av Martin Andreas Habberstad og Anne Asper. 4 søsken, Marit, Hans og Lars Habberstad. Han ble 5.10.1935 gift med Gerda Nerman (25.5.1908-4.10.1984). En datter; Anne Karin Habberstad (30.7.1939-), ett barnebarn Thomas Asbjørn Habberstad Lunde. Onkel til Jan Habberstad og Odd Habberstad.

Sivilingeniør med eksamen NTH 1924 i kjemi. Etter endt studium var han kjemiker på hvalfangst i Antarktis 1924-25. Senere forsøkskjemiker og driftsingeniør i fyrstikkonsernet Cia Fiat Lux, Rio de Janeiro 1925-33. I 1933 var han tilbake i Norge og var forsøkskjemiker ved A/S Norsk Gasaccumulator kort tid. I A/B Nordisk Bedaux i Stockholm 1934-40.

Innehaver og leder av av Asbjørn Habberstad A/S fra 1940, medlem av United Consultants Norway. Asbjørn Habberstad var medlem av styret i Studieselskapet for norsk industri, Arbetsstudiemannagillet FIN. Ridder av 1. kl. St. Olavs 1968.

Virksomheten dreide seg om effektivisering og ”tidsstudier”. Habberstad-konsulentene ble raskt kjent for å reise rundt på industriarbeidsplasser med stoppeklokke for å kartlegge hvor mye tidsbesparelser som kunne oppnås ved en effektivisering. Habberstad var i mange år synonymt med tidsstudier, og begrepet å bli ”habba vekk” ble unnfanget blant arbeiderne på Hydros salpeterfabrikk på Rjukan under et omstillingsarbeide Habberstad gjennomførte der.

Mot 1960-tallet utviklet og ekspanderte Habberstad kraftig innenfor effektivisering av norsk industri. Frem til fusjonen med det amerikansk konsulentselskap A. T. Kearney tidlig på 90-tallet, var Asbjørn Habberstad A/S det største og mest anerkjente konsulentselskapet i Skandinavia med 100 konsulenter fordelt på kontorer i Oslo, København og Stockholm. I en periode hadde firmaet også kontor i Rio de Janeiro. En rekke av medarbeiderne i konsulentfirmaet ble senere ledere i norsk industri.

Firmaet Habberstad AS eksisterer fortsatt, men er ikke lenger eid av familien. Dagens Habberstad AS ble etablert av ni tidligere Habberstad-konsulenter for å kunne tilby konsulenttjenester basert på norske verdier og norsk forståelse av utfordringene næringsliv og forvaltning står overfor.

Firmaets historie:

1940 – Sivilingeniør Asbjørn Habberstad grunnlegger sitt konsulentfirma i Oslo. 1992 – AS Asbjørn Habberstad selges til A.T. Kearney, som slutter å bruke navnet Habberstad. 1995 – Tidligere ansatte i Habberstad re-etablerer selskapet som Habberstad-konsulentene. 2009 – Habberstad AS gjennomførte endringer for å rendyrke sine viktigste arbeidsfelt. For å styrke rekrutteringsvirksomheten ble Alphasearch AS og Transearch AS fusjonert inn, mens selskapets satsing på IKT-prosjektledelse ble styrket ved at eBusiness Group AS ble fusjonert inn.


Asbørn Habberstad m/fam.

Gerda, Anne Karin og Asbjørn Habberstad i 1953.

Jan Habberstad forteller:

Familin bodde i Finland da krigen brøt ut. De måtte flykte til Sverige i all hast. Min kusin Anne Habberstad var spedbarn og lå i barnevogn. Onkel Asbjørn gjemte endel sølvtøy i barnevogna før de passerte grensen.Barnevogna skulle senere gå i arv, og den havnet i Trondheim på vårt bosted Buckhaugen. Både min bror Odd og jeg fikk benyttet den grønnmalte vogna.

I ungdommen på slutten av 1950-tallet var det moderne med Ola-biler. Etter endel mas, fikk jeg lov til å demontere hjulene og benytte dem på "racervogna".

Kilde

  • 1. Vi fra NTH. De neste ti kull 1920-1929. O. Delphin Amundsen. Dreyers forlag - Oslo 1950
  • 2. Privatarkiv Jan Habberstad

Se også

Asbjørn Habberstad AS - Ansatte