WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Astrid Dahlsveen

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk
Kunstneren med egen skulptur under kollektivutstilling på Austråttborgen sommeren 2006

Astrid Dahlsveen (født 11. oktober 1929 i Strinda) er en norsk billedhugger, bosatt i Ørland. Hennes formspråk er naturalistisk med lettere forenklinger.

Hennes offentlige arbeider omfatter blant annet Fløytespiller utenfor Grieghallen i Bergen, Gutter hopper bukk (1976) i Oslo, Sandnes og Ørland, Adrian Posepilt i Trondheim, Musse på gyngehesten i Trondheim og Steinkjer, Ungdom i nød i Trondheim, Rytmelek/Jazzballet ved Åsheim skole i Trondheim, Duett for fløyte i Arendal, Hemmelig samtale (utført 1972, oppsatt 2002) i Ørland, Sjøløve ved Vallersund gård i Bjugn, og monumentet over Hannah og Hans Ryggen (1994) på Brekstad havn.

Dahlsveen var elev hos Oscar Lynum i gymnastiden, gikk deretter på Kunstskolen i Trondheim 1948-49 med Kristoffer Leirdal som lærer, og på Kunstakademiet 1949-50 hos Per Palle Storm, og på Vrije Akademie voor Beeldende Kunsten i Haag 1958. Separatutstillinger i Trondhjems Kunstforening 1977 og 2008, på Kunstnernes Hus 1978, Kunstnerringen i Oslo 1985, Kunstnerforbundet 1987, Lillehammer kunstmuseum 1982, Nord-Trøndelag fylkesgalleri 1992, og flere ganger ved Austråttborgen og i Ørland/Bjugn.

Hun har skrevet artikler om Hannah og Hans Ryggen, og om Ove Bjelkes inspirasjonskilder for Austråttborgen.


«Mennesker i konsentrert bevegelse og verdig storhet er hoveduttrykket i hennes skulpturer. [...] Astrid Dahlsveens skulpturer inneholder oftest mennesker. De er skildret midt i bevegelsene og er preget av en konsentrert oppmerksomhet om sin oppgave, og av en verdig ro og respekt for det de gjør. Videre preges de av en alvorlig hengivelse til livet i seg og rundt seg. Et alvor som slett ikke er noe motsetning til dans, lek og jubel.»

– Morten Haugen i Fosna-Folket


Kilde

  • Denne artikkelen er helt eller delvis basert på artikkelen «Astrid Dahlsveen» fra Wikipedia på bokmål. For å se bidragsytere; se «historikk» knyttet til den opprinnelige artikkelen og «historikk» knyttet til denne siden.


Eksterne lenker