WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere.
WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.Axel Guldahl senior

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk
Peder Axel Guldahl
Arkitekt Peder Axel Guldahl senior (12.1.1866 i Trondheim -8.10.1921) var eldste sønn av kjøpmann i Trondheim Paul Guldahl og Karen Moe. Gift med Gerda (27.3.1870 i Marstrand, Sverige-)). Far til Axel Guldahl jr.

Arkitekttradisjonen i familien Guldahl går tilbake til 1887 da den første Axel Guldahl ble uteksaminert ved den tekniske høyskolen i Charlottenburg i Berlin. Fra Trondheim hadde han eksamen fra Trondheim katedralskole og ved Trondhjems tekniske læreanstalt i 1885, samt praksis hos byens kjente byggmester Gustav Olsen. Etter studiene ble Guldahl værende i Berlin og drev egen praksis der i åtte år. Flere villaer i Steglitz, bolighus i Vest-Berlin, et gods og et hotell i Posen og en katolsk kirke i Bayern skal ifølge Ingrid Pedersen være blant det han tegnet i sin tyske periode. En del spor av dette arbeidet finnes i det arkivet etter bestefaren som Lars Axel Guldahl har tatt vare på, men der det først og fremst ligger tegninger fra 25 års meget aktivt arbeid i Trondheim.

I 1897 var Axel Guldahl tilbake i hjembyen og fikk raskt betydelige oppdrag. Det første som ble reist etter hans tegninger her, var Fjeldsæter Sanatorium i 1897. Oppe på Fjellseter fant han det passende med dragestil, den norske varianten av sveitserstil, mens han til andre prosjekter hentet impulser fra andre steder og epoker, som arkitekter i hans generasjon gjerne gjorde. Lærerskolen på Levanger (1900) var for eksempel inspirert av hollandsk tradisjon, Huitfeldts palé, Huitfeldtgården i Kjøpmannsgata (1900) ble reist i typisk berlinerrenessanse, Thomas Angells Hus ombygd i nybarokk (1903), to murvillaer i Eirik Jarls gate på Øya (1905) ble gitt klare trekk av jugend, og kraftstasjonen i Nedre Leirfoss (1908) fikk preg av middelaldersk borgarkitektur, mens større private villaer, blant annet for skipsreder Bachkes hus i Sverres gate (Harmonien), for konsul Kjeldsberg i Osloveien og fylkesmannsboligen i Steinkjer ble bygd med klare aristokratiske forbilder, fra både tysk og engelsk arkitektur.

Etter en gjennomgang av bestefarens arkiv av tegninger, dokumenter og papirer har Lars Axel Guldahl satt opp en liste over 76 gjennomførte byggeprosjekter signert Axel Guldahl sr., hovedsakelig i Trondheim og Trøndelag, men også noen i Oslo, Nord-Norge og Sverige. Det siste han tegnet var Statsarkivets bygning i Trondheim, som han ennå ikke hadde fullført da han døde i 1921, ikke mer enn 55 år gammel.

Kilde

  • 1. Adresseavisen
  • 2. O. Alstad. Trondhjemsteknikernes Matrikel 1875-1915.
  • 3. Eiliv Fougner. Norske ingeniører og arkitekter. AS Abels kunstforlag 1916

Eksterne lenker