WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Axel Jensen

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk
Avel Jensen.
Foto: SNL

Axel Jensen (født 1932 i Trondheim, død 2003) var forfatter.

Han debuterte 1955 med fabelen Dyretemmerens kors, men trakk boken snart tilbake, og regnet den selvbiografiske romanen Ikaros; ung mann i Sahara (1957) som sin egentlige debut. Det er en original, dristig og meget talentfull beretning om en ung mann på leting etter et meningsfylt liv, og den gav Jensen et markant gjennombrudd. Line (1959; filmatisert 1961) handler om moderne vestkantungdom i hovedstaden; den vakte atskillig røre ved sin åpenhjertige miljøskildring. Romanen Joacim (1961) er en kjærlighetshistorie som utspilles i kunstnermiljø i Hellas, og Epp (1965) er en satirisk fremtidsroman med en forhenværende, helt igjennom anonym funksjonær i det helt igjennom «effektive» samfunnet Oblidor som hovedperson. Den er oversatt til flere språk.

Etter en lengre pause vendte Jensen i 1974 tilbake med to bøker med indisk motiv: diktboken Onalila. En liten østvestpoesi og romanen Mor India. I 1978 kom den selvbiografiske oppvekstromanen Junior eller Drømmen om pølsefabrikken som bibliotek, som fikk en fortsettelse i Senior (1979). Samme år gav han også ut Tago; en kombinasjon av tekst, tegninger og fotocollage, der temaet er tidens naturødeleggelser. Så fulgte nok et langt opphold i forfatterskapet; først i 1992 kom neste bok fra Jensens hånd: romanen Lul, som legger handlingen til Epps hjemsted Oblidor, og der sivilisasjonskritikken også reflekteres i et overskridende språk. I Og resten står skrivd i stjernene (1995) føyes Epps og Luls beretninger sammen med en rekke andre oblidorske stemmer.

1992 ble Axel Jensen rammet av sykdommen amyotrofisk lateral sklerose (ALS), som angriper nervesystemet og fører til lammelser, og som pasient var han en skarp kritiker av det norske helsevesenet. Til tross for sykdommen fortsatte han å skrive, bl.a. Gud leser ikke romaner (1994) og Den øredøvende stillheten (1997), med utgangspunkt i fatwaen mot Salman Rushdie. Romanene Den femte koffert (1996) og Jumbo (1998) er frittstående oppfølgere til Junior og Senior. Guru. Glimt fra Gurdjieffs verden (2002, skrevet i samarbeid med Eric Delanouë) handler om den armenske mystiker og filosof Georgij Ivanovitsj Gurdjieff. Selvbiografien Livet sett fra Nimbus utkom også i 2002, og er basert bl.a. på samtaler Petter Mejlænder førte med Jensen i 1995. Samlede verker utkom i 7 bind 1998. Jensen var den første som fikk PEN-klubbens Ossietzky-pris i 1994.

Kilde


Eksterne lenker