WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Bård Gunnar Hjelde

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk
Bård Gunnar Hjelde.

Bård Gunnar Hjelde (20.1.1917 i Leinstrand - 16.6.1944 i Natzweiler, Tyskland) var sønn av fylkesgartner Jon Emil Hjelde og Ragnhild Marie Riiser. 2 søsken: Jon Hjelde (14.2.1923-), Sissel Ane Hjelde (2.4.1928-)

Stud. tekn. Bård Hjelde var elev ved NTH og var en dyktig radiomann. Han tok del i illegalt arbeid og ble arrestert av tyskere i august 1941 i Bymarka der han holdt på med radioutsending. Han satt ei tid arrestert i Trondheim, seinere ble han sendt til Møllergata 19 i Oslo, og så til Grini. I august 1943 ble han sendt til Tyskland, og her døde han av tyfus og sult i Natzweiler 16. juni 1944 og er gravlagt der. Han var en overmåte dyktig ung mann som tok sine eksamener med utmerkelse.

Om radiosenderen Skylark B ("Lerke B"):

Fra en godt skjult plass i Bymarka i Trondheim ble det rigget opp en kortbølgesender med direktiv antenne i en stor gran. Her ble viktige meldinger sendt til London. Skylark-B sendte først og fremst informasjon om tyske flåtebevegelser, men var også andre meldinger fra agentnettverket i hele Norge. Av de forskjellige meldingene som ble sendt herfra er vel informasjonen om tungtvannproduksjonen en av de aller viktigste. Det ble i 1988 satt opp et minnemerke ved senderens plassering.

Se også

Kilde

  • 1. WikiStrinda
  • 2. Harald Ramm Rønneberg. Studenter i Den Gamle Stad. Teknisk Ukeblads forlag 1960

Eksterne lenker