WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere.
WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.


WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Basse

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk
Basse
Spillet Basse er en trøndersk ballek som har visse fellestrekk med fotball. Bassen var laget av gummiringer tatt fra sykkelslanger. 3-5 mm brede ringer ble knyttet sammn med tau, slik at bassen ble sirkulær og fikk en størrelse på ca 10 cm i diameter. Det var viktig å knyte sammen passe hardt, slik at den ikke ble for løs eller for hard. Dobbel basse hadde to lag med ringer.

Spillet foregikk ved at en fikk tildelt oppmerkede ringer på 1,5 til 2 meter i diameter. Denne ringen skulle forsvares av den enkelte spiller ved å hindre bassen i å falle ned der. Dersom noen greide å vippe bassen ned i ringen, ble det scoring. Hånda kunne kun brukes ved oppspill. Ved et visst antall scoringer i samme ring, måtte spilleren i denne ruta gå ut av spillet. Til slutt gjensto de to beste til slutt.

Spillet foregikk gjerne i friminutt, og det var ofte oppmalte ringer i skolegårdene. Det var vanlig å gå med basse i lommene blant guttene.


Kilde


Eksterne lenker