WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere.
WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.Bjørn Arnold Rørholt

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk
Bjørn Arnold Rørholt
Bjørn Arnold Rørholt (født 27. august 1919 i Tyristrand, død 3. mai 1993),sønn av oberstløytnant Arnold Arnoldsøn Rørholt (1884–1961) og hans hustru Luise Fredrikke Lund (1891–1965). Han var oldebarn av Adolf Friedrich Roscher, og fetter til Vera Henriksen. Gift 1. 1949 med Mia Sverdrup Thygeson (6.11.1926-), datter av høyesterettsadvokat Harald Ulrik Sverdrup Thygeson og Anna hedvig Dahl. Gift 2. i 1978 med Elsa Lundh (16.2.1926–), datter av dr.chir. Arthur Lundh og Grete Holm.

Bjørn Arnold Rørholt var en norsk ingeniør, løytnant, SIS-agent og motstandsmann under andre verdenskrig.

Han gikk på befalskolen for hærens artilleri fra 1937 til 1938, og begynte på studier ved NTH, Elektroteknisk avdeling, i 1939. Da Norge ble angrepet av Tyskland i 1940 kjempet han mot inntrengerne. Etter å ha blitt tatt til fange, slapp han fri og fortsatte sine ingeniørstudier. Han ble ferdig i 1941.

Høsten 1940 var han i tjeneste for britiske Secret Intelligence Service, og var med å etablere radiosenderen «Skylark B» i Trondheim. Ett år senere, september 1941, sprakk gruppen da Gestapo sporet senderen. Rørholt reiste til Oslo som lokkedue, og ble nesten fanget, men klarte å unnslippe. Han flyktet til Sverige via Iddefjorden, sammen med Knut Haukelid, som hadde vært med på «Skylark A» senderen. Han kom seg så videre til England. Han ble så tatt ut av aktiv tjeneste da tyskerne kjente til ham.

På grunn av «Tirpitz» sitt nærvær på Norskekysten var det viktig å sende informasjon om skipets bevegelser til England, og Rørholt ble sendt tilbake til Norge i aktiv tjeneste igjen i 1942. Rørholt var med MK «Arthur» som skulle utføre Operasjon Title mot «Tirpitz». Oppdraget til Rørholt var å drive radiostasjonen «Lerken». Rørholt gikk under falsk identitet som forsikringsagent, og hadde tillatelse til å fritt bevege seg for å møte sine «kunder». Han kunne derfor bevege seg imellom flere sendere i Trondheimsområdet.

Fra november 1942 ble han overført til avdeling 4 i Forsvarsdepartementet, og ledet opplæring av radioagenter i Storbritannia. Han var så med på frigjøringen av Nord-Norge i 1944–1945 sammen med Bernt Balchen, og hadde ansvaret for radiosambandet i de befridde områdene i Finnmark.

Utmerkelser: Krigskorset med sverd stripe, Krigskorset med sverd , St Olavs Orden kommandør stripe, St. Olavs Orden kommandør, Distinguished Service Order

Rørholt ble tildelt det norske Krigskorset og den britiske Distinguished Service Order (som første nordmann) for sine meritter under krigen. Han ble også kommandør av St. Olavs Orden.

Etter krigen var han assisterende militærattache ved den norske ambassaden i Washington DC, og fortsatte sine studier ved George Washington University fra 1946 til 1947. Han tok mastergrad i anvendt fysikk ved Harvard University, Cambridge, Massachusetts i 1948. I 1949 returnerte han til Norge, og jobbet i det norske Forsvaret frem til 1958, da var han sjef for Forsvarets fellessamband.

Kilder

  • Hvem er hvem 1973
  • Ingeniørmatrikkelen 1955
  • Wikipedia
  • Norsk biografisk leksikon
  • Rørholt, Bjørn: Amatørspionen «Lerken», 1985
  • Rørholt, Bjørn – Thorsen, Bjarne: Usynlige soldater, 1990

Eksterne lenker