WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Bjørn Bølviken

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk
Bjørn Bølviken til høyre

Bjørn Bølviken (født 8.2.1928 i Nes, Hedmark, død 19.1.2009) var sønn av lærer Erik Bølviken og Pauline Sannerud. Gift med Åse Bølviken.

Bjørn Bølviken ble utdannet ved Kjemiavdelingen NTH 1953. Vit. ass. NTH 1953~54, lab.ing. Statens råstofflaboratorium, Trondheim fra 1954. I 1980 ble han direktør ved Geokjemisk avdeling, NGU.

Nysgjerrighet var Bjørns ledetråd i vitenskapen. Han var en pioner i arbeidet med å etablere geomedisinsk forskning i Norge. En tur i hans vitenskapelige karriere, er en tur i geokjemiens historie. Han bidro sterkt til utviklingen av geokjemisk kartlegging og til forståelse av viktige prosesser i naturen. Naturlig forgiftning, elektrokjemi og fraktal geometri er viktige fyrtårn på denne veien.

Bjørn Bølvikens evne til å se muligheter førte ham i inn andre deler av vitenskapen. Han etablerte samarbeid med medisinere, fysikere, statistikere, geografer og botanikere. Dette ga en vitenskapelig produksjon som var både omfattende og nyskapende. Bjørn var en fantastisk formidler og en meget populær foredragholder både for allmenhet og for det akademiske miljø.

I august i fjor ble han hedret med Vernadskymedaljen, som er den mest prestisjetunge utmerkelsen man kan oppnå fra den internasjonale geokjemisammenslutningen IAGC. Bjørn var stolt over hederen, men i sin takk-for-prisen-tale var han som vanlig mest opptatt av å se fremover.

Bjørn gikk ut fra NTH som sivilingeniør i kjemi i 1953. Etter ett år som vitenskapelig assistent på høyskolen, begynte han som geokjemiker på NGU. I 1980 ble han direktør ved Geokjemisk avdeling. En stilling han blomstret i frem til han ble pensjonist i 1991. Men Bjørns karriere var ikke over. Med sin velkjente nyskjerrighet , fortsatte han med vitenskapelig arbeid sammen med kolleger ved NGU, på NTNU og i Vitenskapsakademiet helt frem til sin død.

For studenter og yngre forskere var han en enestående mentor. Han skapte en kreativ atmosfære rundt seg. Vi vil aldri glemme de gode og humørfylte idedugnader. Vi som var så heldig å få arbeide sammen med Bjørn, ble kjent med et flott og varmt menneske. Vi er uendelig takknemlig for alt du har gitt oss. Ved Bjørns død er en epoke i geokjemiens historie over.

Tankene våre går til familien, til Åse, barn, stebarn og barnebarn.

Kilde

  • 1. NIFs medlemsfortegnelse 1986
  • 2. Ingeniørmatrikkelen 1955
  • 3. Gravminner i Norge
  • 4. Trondheimsbasen