WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere.
WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.Døveskolen

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk
Døveskolen. Foto: Jan Habberstad 2013
Døveskolen, tidligere Trondheim offentlige skole for døve, Bispegata 9b på Kalvskinnet.

Skolen ble grunnlagt som Trondhjems Døvstummeinstitutt 1825 og holdt opprinnelig til i Waisenhuset, til den i 1855 flyttet inn i bygningen i Bispegata. Den tidligere Taleskolen for døvstumme på Gløshaugen ble i 1917 slått sammen med Døveskolen.

Skolebygningen ble oppført i 1855. En internatbygning ble oppført i 1897 inne i kvartalet. Arkitekt for Døveskolen var Christian Henrich Grosch.

Hovedbygningen ble modernisert og påbygd 1935. Bygningen ble ombygd og restaurert 1994-95, etter at skolen flyttet til Heimdal.

Bygningen eies av Staten og benyttes som kulturhus for døve. Huset rommer lokaler for Trondheim Døveforening, Døves menighet og Norsk Døvehistorisk Museum. Bygningen er fredet.


A.C. Møller skole ble enfortsettelse av Trondheim offentlige skole for døve (Døveskolen) og ble opprettet i 1992 gjennom en sammenslåing med Vikhov kurssenter og skole i Malvik. Dagens skole er plassert i Søbstadvegen på Heimdal, og bygningen er tegnet av arkitekt Ola Steen.

Baksiden av Døveskolen. Foto: Jan Habberstad 2013

Kilde

  • 1. Ingrid Pedersen. Trondhjemske arkitektperler. Nytrykk 2002.
  • 2. Trondheim byleksikon

Kilder