WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.


WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.

DS Innherred

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk
D/S ”Innherred”
DS «Indherred» var det tredje i rekken av de første lokalskib på Trondhjemsfjorden. Innherredsbyggene fikk dog ved den korte tid «Nidelven» trafikerte på Innherred øinene op for, at en fast dampskibsrute med bestemte avgangs- og ankomsttider var en bekvem innretning.

Dessuten levet to interesserte og på mange områder innflydelsesrike menn på Innherred i 18-femtiårene som hadde stor interesse for kommunikasjonen og all slags utvikling, og det var herrene brukseier Herman Løchen på Sundnes og kandidat jur. Ole Richter (senere statsminister i Stockholm).

Disse to menn optok arbeidet sammen med endel interesserte menn på Levanger for å samle kapital til et nytt dampskib for ruten Trondhjem-Innherred.

Gamle Innherreds dampskibsselskap blev oprettet den 1. mai 1855. Til selskapets første direksjon valgtes Herman Løchen, O. Richter, kandidat Lorang og godseier Jelstrup, Mo pr. Levanger.

D/s «Indherred» blev bygget ved Nidelvens fabrikker og kostet 16,000 spesiedaler.

Til fører blev ansatt kaptein Boye, som tidligere hadde ført H. F. Klingenbergs skonnert «Zaritza».

Den 16. juni 1856 gikk skibet første tur til Innherred.

I 1860 fikk skibet 800 spesiedaler i statsbidrag, men allikevel hadde selskapet vanskelig for å klare utgiftene, tidene var dårlige og aktionærene fikk aldri utbytte.

I 1867 bygget Nidelvens fabrikker et nytt dampskib ”Indherred” til selskapet, men da trafikken fremdeles bragte tap, blev begge skib solgt og selskapet ophørte.

Kilde

  • 1. O.J.Johansen. Trondhjem-den tusenårige by ved Nidelven. Aktietrykkeriet 1936.
  • 2. Olaf T. Engvig. Gamle Dampen-Rutebåter på Trondheimsfjorden. Tapir akademisk forlag

Eksterne lenker