WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.


WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.

Den Liberale Katolske Kirkes kapell

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk
Interiør fra kapellet, 1930 (?)
Foto: Røske & Røstad (NTNU UB)
Alteret i kapellet, 1930 (?)
Foto: Røske & Røstad (NTNU UB)
Tegning av kapellet mot nordøst.
Kopi: Byarkivet
Søndagsskolebarn foran bedehuset ca. 1953
Bildet er fra Min kirke nr. 4 2003
Bjergsted ca. 1950
Den Liberale Katolske Kirkes kapell var et kapell oppført av Trygve Colban Buchholdt i hagen på eiendommen Bjergsted på Nedre Charlottenlund (nå Lykkestien 2) i 1927.[1]

Trygve C. Buchholdt var prest i den Den Liberale Katolske Kirke. På teosofisk grunnlag dannet han dette kirkesamfunnet på Charlottenlund. Hans kone Erikka Buchholdt synes å ha vært en viktig medhjelper.

Senere fikk Statskirka anledning til å bruke dette kapellet som bedehus (når?, ca 1940? Vi har ingen kilder). Der ble det holdt gudstjenester, dåp, og flere barn fra Charlottenlund gikk på søndagsskole der.

9. mars 1950 ble Charlottenlund småkirkeforening stiftet under et møte i dette kapellet hvor det i lengre tid hadde vært møter og gudstjenester med presten fra Ranheim.

I 1953 overtok småkirkeforeningen ansvaret for gudstjenestene i kapellet.

I 1954 varslet den nye eieren av kapellet et dette skulle brukes til annet formål enn gudstjenester og søndagsskole. Søndagsskolen ble deretter holdt hjemme til Helga og Torbjørn Stenhaug som hadde drevet søndagsskolen. Styret i småkirkeforeningen skrev til sognepresten og fortalte at kirkeforeningen ikke så seg i stand til å fortsette med gudstjenestene. Bedehuset ble nedlagt i 1954 og har etter den tid blitt brukt til kontor og lager

I 2015 er det firmaet Norluft som holder til der (utskilt som Lykkestien 2B).

(Strinda Bygdebok bind 2 side 188 (1947) bruker navnet Den frie katolske kirkes kapell på Charlottenlund)


Referanse

  1. Norges Bebyggelse

Kilde

  • Norges Bebyggelse
  • Jan Paul Breida

Eksterne lenker