WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere.
WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.Dokkhuset

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk
Dokkhuset Foto før 1899:

Trondhjems Mekaniske Verksted (TMV) hadde to tørrdokker der de bygde og reparerte båter. Tørrdokk er en forsenkning der båtene kan seile inn, og stå tørt ved at porten ved innseilinga stenges og vannet pumpes ut. Pumpeanlegget for de to dokkene var i Dokkhuset.

Da TMV ble lagt ned og Nedre Elvehavn og Solsiden kjøpesenter ble bygd der, ble dokkene og Dokkhuset stående og er nå deler av hele området.

Arbeidet med å bygge en dokk startet i 1872, utført av et eget selskap Trondhjems Dokselskab. Dokken sto ferdig i 1874 og var da 200 fot lang og 17 fot dyp. Trondhjems Dokselskab ble slått sammen med Trondhjems Mekaniske Verksted i 1899.

Dokkhuset ble bygd om og utvidet til kulturhus og serveringssted da TMV-området skiftet funksjon til dagens bruk. Det er nå en populær scene for mer intime konserter og forestillinger, tatt i bruk i 2006. Foran bardisken er det lagt ei glassplate i golvet, slik at vi kan se pumpemaskineriet. Det er kontorer i 2. etasje. Huset drives som et AS med kommunen, NTNU og flere festival- og musikkorganisasjoner som parter.

Kilde

  • Adresseavisen 4.2.2017

Eksterne lenker