WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere.
WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.Dykkedalbene i Nidelva

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk
Dykkedalber i Nidelva
Dykkedalbene Nidelva står som en markering av

Nyhavnas grense i Nidelva. De har et pussig navn og mange vet ikke hva de er. De er lagd av tre tømmerpåler eller mer som er banket langt ned i elvebunnen og festet sammen øverst opp med jernbånd. De er satt opp som fortøyingsbøyer eller vern mot at båtene skal skli inn i brukar eller andre fremstikkende kanter ved elva. Navnet er på svensk dykdalb, på tysk Dückda lbe, på dansk duc d'albe, men på engelsk heter de mooring post s . Engelskmennene vil gjerne unngå et fransk navn!

Navnet skal stamme fra den spanske hærføreren og militærguvernøren i de spanske nederlandene, Nederland og Belgia, fra 1567 til 1573, den tredje hertugen av Alba, duc d'Albe. Han var en hard herre, men om han er oppfinneren av dykkedalbene fortjener han å minnes. Det er nemlig en genial konstruksjon som har gjort stor nytte i mange havner i fem hundre år. Tømmer i sjøvann får naturlig impregnerin g fra saltvannet og konstruksjonen er merkelig solid. Den lar seg ikke rokke av is og som fortøyingsbøye står den nesten fjellstøtt på grunn av de sprikende bena satt langt ned i bunnen. Trondheim satte i 2014 opp fire nye dykkedalber ved den nye utstikker en som er satt opp nedenfor den nye brua nederst i Nidelva.