WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Eddievalen

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk
Eddie Constantine

Eddievalen var en filmfestival arrangert av H.M. Aarhønen - Bygningslinjens forening på 60-tallet som en hyllest til den franske skuespilleren Eddie Constantine og hans rollefigur Lemmy Caution; en hardtslående privatdetektiv og hemmelig agent som var like brutal som han var sjarmerende.

Den ble arrangert hele åtte ganger mellom 1961 og 1970. En filmfestival var et omfattende arrangement, og mye skulle falle på plass.

En vanlig Eddieval startet med vorspiel på Samfundet. Utenfor ventet en trikk som skulle frakte forsamlingen til Rosendal kino. Trikken var bestilt i god tid ettersom den var av det gamle slaget som hadde blitt tatt ut av trafikk og derfor måtte settes i stand før bruk.

Trikken ble pyntet både på innsiden og utsiden med franske flagg, Aarhønens logo og påskrift som skulle gjøre det klart og tydelig hvilket ærend den var ute i.

Verdenshistoriens første Filmeddieval

Eddieval-trikk 1961
Foto: H.M. Aarhønen De første 100 år
Lemmy.jpg

Med chartret trikk fra Samfundet til Rosendal 16. mars 1961 var det duket for Verdenshistoriens første Filmeddieval. Omtrent 200 studenter kledd i gallaantrekk samlet seg til vorspiel på Samfundet, før en antikvarisk trikk skulle ta dem til Rosendal kino. Trikken fulgte Elgeseterlinjen via Prinsenkrysset og Torvet, før den penset over på Lademolinjen ved Jernbanebrua og fortsatte til Rosendal.

På Rosendal kino var det premiere på filmen Lemmy Caution slår til. Ettersom det var premiere, og den første av kveldens forestillinger, var det også vanlige kinogjengere til stede. Disse forsto stundens alvor og kveldens høytidelighet da formann Harald Arvesen besteg en medbrakt talerstol, en gardintrapp, og ledet oppmerksomheten til hvilken kulturell begivenhet en Eddie Constantine-film var. Han bemerket at Monsieur Constantine var invitert, men dessverre forhindret fra å være til stede.

Constantine var imidlertid representert ved en av byens største Eddie-kjennere: filmanmelderen Per Peruso Opøien fra Adresseavisen. For sin innsats ved å alltid gi «den perfekte og rette kritikk av alle de fantastiske så vel som givende Eddiefilmer» mottok Peruso Prix d’Eddie: Eddieprisen.

Prix d’Eddie ble beskrevet av Peruso i Adresseavisen dagen etter som «en vakkert forarbeidet og kostelig kunstgjenstand». I samme artikkel bemerkes det at Trondheim ikke lenger bare er kjent for sin katedral og sitt studenterliv, men også for Filmeddievalen.

Etter filmvisningen var det satt opp egne busser som tok studentene til bankett på Studenterhytta der de fikk servert fenalår, øl og dram. For hele opplegget betalte studentene 13 kroner; 3 for forestilling og 10 for bankett.

Ifølge Arvesen ble Eddievalen en stor suksess, og hendelsen ble til og med vist på Dagsnytt.


1967

Eddieval-trikk 1967
Foto: H.M. Aarhønen De første 100 år

I forbindelse med Eddievalen 1967 fikk de lånt en politiuniform. Riksløven på uniformen ble tildekket, og den ble videre manipulert slik at den så ut som en fransk politiuniform. Per Gustav Lindeberg var den heldige som fikk æren av å ikle seg uniformen og en fransk gendarmlue han hadde kjøpt på loppemarked i Paris et par år før. Lindeberg stilte seg deretter midt i Prinsenkrysset og dirigerte trafikken på fransk, slik at Eddievaltrikken kunne passere fritt.

Vel fremme på Rosendal kino ble det holdt prosesjon inn i kinosalen via sideinngangen på bysiden der Strindens Promenade Orchester ledet an. I kinosalen hadde overkontrollør Jørgensen reservert første rad og oppover for å sikre Eddievaldeltakerne gode seter, og de hadde gjort kinomaskinisten oppmerksom på at han ikke kunne spille av reklame og musikk etter at forsamlingen hadde satt seg, da var det nemlig tid for det seremonielle.

Seremonien startet gjerne med at en snor ble klippet over med gullsaks, og at Strindens spilte den franske nasjonalsangen Marseillaisen. Etter dette musikalske innslaget ble det lest en prolog. Prologen ble lest på fransk, men fortløpende oversatt til norsk.

Arrangørene var av den oppfatningen at denne prologen gikk over hodet på den gemene hop, og la også til en prolog nummer to, som var myntet på massene. Prolog nummer to ble fremført av et såkalt talekor og gikk som følger:

Eddie, Eddie, hei hei hei,
ingen slår så hardt som deg!
Ingen skyter raskere,
tømmer whiskyflaskene...
raskere.
Hurra, hurra, hurra!

Hvordan det hele sluttet

Eddieval-trikk 1970
Foto: Trondheim Byarkiv

Selv om Eddievalen må sies å ha vært en suksess, kunne den ikke vare evig. Historien som er blitt fortalt om Eddievalens endelikt er brutal, og enkelte mener den er for brutal til å være sann. Sann eller usann, det følgende beskriver hvordan det hele sluttet.

Det var vanlig å ha med kruttlappistoler på forestillingene, og på Eddievalen 12. november 1970 var dette selvsagt også tilfelle. Det var også noen som hadde tatt med seg skarpere skyts; under forestillingen ble det nemlig avfyrt hagleskudd mot lerretet! Lerretet kostet ifølge Harald Anders Norem (H.H. Einif) rundt 10.000 kr, og kinoledelsen likte derfor ikke opptrinnet spesielt godt. Dermed ble det satt en stopper for videre Eddievaler.

Det kan diskuteres hvorvidt det var lurt å ta med en ladd hagle på filmvisningen, men Eddievalen fikk i alle fall en avslutning som var Eddie verdig: hard og brutal!Senere har det blitt arrangert to nye Eddievaler, en vinteren 2013 og en våren 2014.


Kilde

  • Utdrag fra: Eddievalen av Morten Engen. H.M. Aarhønen De første 100 år