WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.


WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.

Edvard Røhmen

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk
Edvard Røhmen - minneplate
Klostergat 72D
Snekkermester Edvard Bertram Røhmen, (31.12.1873 i Åfjord- 1943 i Trondheim). Gift med sykegymnast Margit Georga Schjong (1894-1951). Datteren Randi Røhmen gift med Thor Ericson.

Edvard Røhmen var møbelkunstner og grunder for Elvepromenaden. I 1901 startet Røhmen sin egen forretning i Søndre gate 10, Trondheim. I 1913 bygde han en tidsmessig møbelfabrikk Klostergata 72D på Øya, Trondheim. Senere flyttet han fabrikken, tegnekontoret og forretningen til Dronningens gate 62–64.

De fleste av hans tidlige arbeider forener jugendstilens trang til det enhetlige med impulser fra den mer nøkterne engelske Arts & Crafts-bevegelsen. Det var i første rekke det konstruktive som interesserte R. Jugendstilens plastiske, skulpturale form var ham fremmed. I stedet for utskjæring anvendte han intarsia, i stedet for politur brukte han boning.

Etter 1910 følte Røhmen seg tiltrukket av 1700-tallets engelske møbelstil, som han evnet å gi en selvstendig utforming i samsvar med hans sans for det nøkterne og saklige. For Røhmen betød ikke 20-årenes klassisisme noe brudd med hans gamle idealer: enkelhet, uanstrengt og harmonisk formgivning og dekor som underordnet seg møblets hovedform. Sammenhengen mellom nyklassisisme og funksjonalisme kom klart fram i de møbler Røhmen stilte ut på Trøndelagsutstillingenen 1930. Hans geometriske flatestil ble bare mer iøyenfallende med rotfinér innrammet av flammebjørk som eneste dekorative innslag.

Han bodde i Nidarøgt. 54 i 1925

Eksterne lenker