WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere.
WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.Erik Wullum

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk
Erik Wullum
Erik Olsen Wullum (1777 på Nordmøre- 2.8.1872 i Namsos ) kom til Trondheim og gjorde det godt, ikke minst gjorde han gode penger på skipsfart for grosserer Bing under sjuårskrigen som brøt ut i 1807. Han engasjerte seg i eiendomshandel før han dreide oppmerksomheten mer mot industriell virksomhet. I 1836 anla han landets første dampmølle, og året etter forbandt han den til et dampbakeri. Etter som finansene ble bedre og bedre kjøpte han stadig flere festeandeler av gårdsgrunn i nedre del av Bymarka. I 1824 kjøpte han hele Blyberget. Sammen med de parsellene han allerede disponerte, utgjorde dette tilsammen en eiendom på 250 mål, og var den største i Bymarka.

Wullum kalte gården Nøisomhet, og det lå nok et møysommelig arbeid bak opparbeidelsen av gården. Skogen måtte ryddes og de vassjuke markene grøftes.

Wullum hadde hele tiden mange forskjellige industriprosjekter på gang. Han drev blant annet brennevinsproduksjon og han anla også et teglverk på Nøisomhet. Jorda ble drevet av en forpakter, og bortsett fra somrene var Erik Wullum og familien bosatt i byen. Far til: Olaus Vullum.

Kilde

  • 1. Strinda bygdebok 1. bind.
  • 2. Gravminner i Norge