WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere.
WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.Evald Hansen

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk
Evald Hansen
Evald Ludvig Hansen (22.9.1916 i Sortland- 5.4.1943) av sønn av Peder Fredrik Røhr Hansen, (8.9.1884 i Gullesfjord i Kvæfjord-), og Anna Lavine Karlsen, (1891 Strand i Sortland-). Gift 1941 i England med en sveitsisk dame.

Evald Hansen arbeidet før andre verdenskrig som sjømann og telegrafist.

I april 1941 sluttet han seg til Kompani Linge i Storbritannia. I april 1942 ble han sammen med Herluf Nygaard smuglet inn i det okkuperte Norge med fiskeskøyte til Godøy ved Ålesund. Den 24. april begynte han som radiotelegrafist for Milorg-gruppen Lark i Trondheim. Han begynner å sende fra Ilevollen 3D 25. april, flytter til Klostergata 42 6. mai, deretter fra Jørunds gate 14 på Øya.

I juli ble han med to andre Linge-karer Olav Sættem og Arne Christiansen kalt til Stockholm, men returnerte til Trondheim i oktober samme år.

Den 16. desember 1942 ble Hansen arrestert av Gestapo i sin leilighet mens han opererte radiosenderen, trolig etter at sendingen var blitt peilet. Herluf Nygaard, som da var leder for Lark, ble arrestert i det samme raidet.

Både Hansen og Nygaard ble torturert på Misjonshotellet, Gestapos hovedkvarter i Trondheim. Nygaard klarte imidlertid å rømme under en fangetransport noen dager senere. Hansen ble holdt to måneder i enecelle på Misjonshotellet, og ble i denne perioden utsatt for stadig tortur. Han ble tvunget til å fortsette sendingene til hovedkvarteret i Storbritannia etter tysk diktat, men klare å signalisere at han sendte under tvang. Ingen av Hansens kontakter ble etterlyst av tyskerne, og det antas at han har utholdt torturen uten å røpe noen navn.

Den 23. mars 1943 ble Hansen overført til Falstad fangeleir. Han var da sterkt redusert helsemessig. På Falstad ble han satt til å skjære is på et frosset vann. På grunn av utilstrekkelig påkledning og sin svekkede tilstand pådro han seg bronkitt og lungebetennelse. Da han etter flere dager ble sendt til sykehus var han for svak til å overleve sykdommen.

Hansen døde på Innherred Sykehus den 5. april 1943. Han ble post mortem tildelt St. Olavsmedaljen med ekegren.

Se også

Kilder