WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Finn Meland

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk
Finn Meland

Finn Meland (24.9.1918- 25.1.2004 i Trondheim) var sønn av sivilingeniør Nils Meland og Ruth Lyngaas. Gift med Ingrid Cappelen (21.11.1926- ), datter av Johan Cappelen og Hjørdis Mack Floer. Bror til Bjørn Meland.

Finn Meland ble utdannet ved Bygningsingeniøravdelingen NTH 1947. I Eduard Harboes ingeniørfirma fra 1947. I Nils Meland A/S entreprenørforretning Tromsø siden 1948.

Finn Meland var i det militære 9. april, og deltok i kampene ved Mjøsavsnittet. Da han kom tilbake til Trondheim gikk Samfundet sin vante gang. Han mener allikevel at det bare var et tidsspørsmål når tyskerne ville stoppe virksomheten.

Finn Meland var den første NTH-studenten som ble arrestert. Som medlem av Studentenes Fellesutvalg ble Meland og en annen student innkallt til et møte med den nazistiske fylksemannen. Bakgrunnen var provoserende oppførsel overfor tyskere, "studentenes uverdige og tyskfiendtlige opptreden". De to valgte å komme en halvtime for sent, og nektet å håndhilse på fylkesmannen. Etter møtet ble Finn Meland arrestert. Kort tid etter ble han løslatt. Meland var bygg-student, og på et møte i linjeforeninga Århøna holdt han en tale for kongen. - Det vi ikke visste var at det var en angiver tilstede under talen. Jeg ble arrestert for kongepropaganda og illegal anti-tysk virksomhet, men ble frikjent av en såkallt folkedomstol, forteller Meland. I august ble han imidlertid arrestert igjen. Denne gangen endte Meland i konsentrasjonsleiren Sachsenhausen, hvor han satt til han ble hentet av de hvite bussene våren 1945.

Da Finn Meland satt i en transittleir i Sverige og ventet på å komme hjem, fikk han et telegram fra Trondheim der han ble spurt om å stille som UKE-sjef. Egentlig ønsket ikke Meland denne jobben, eksamen og andre oppgaver ventet. - Argumentet om hvor viktig det var å komme igang med denne tradisjonen ble avgjørende for meg som Samfundsmenneske, så jeg stillte allikevel, forteller Meland. Det var rasjonering og mangel på absolutt alt, fra knappenåler til ølglass. UKA's gigantiske apparat ble satt i sving for å "organisere" fram dette fra alle avkroker i Norges land. Meland oppsummerer UKA -45 slik: - Vi ble druknet i henvendelser om billetter, og enkelte lå i kø i opptil sju dager. Noen forsøkte til og med å bestikke oss med ryggsekker, som selvfølgelig var mangelvare for å få billetter. Det ble en kjempesuksess. Over 20 år gikk før man fikk samme omsetning.


Finn Meland var medlem av styret i Studentersamfundet i Trondhjem våren 1940

Se også


Kilde

  • 1. Bjørn Bassøe. Ingeniørmatrikkelen 1955.
  • 2. Harald Ramm Rønneberg. Studenter i Den Gamle Stad. Teknisk Ukeblads forlag 1960
  • 3. O. Delphin Amundsen. Vi fra NTH. De neste ti kull 1920-29

Eksterne lenker