WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere.
WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.Fjeldsæter Sanatorium

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk
Albumets forside
Fjellsæter høyfjellssanatorium ble åpnet i 1899. Arkitekt var Axel Guldahl senior.

Fjellseter, gnr 435, arvefesteplass i Bymarka, ved foten av Gråkallen, 340 meter over havet var den høyest beliggende av alle plassene i Bymarka. Opprinnelig var stedet en seter, som i begynnelsen av 1700-tallet var festet bort til Nils Elvedal. Den ble deretter overtatt av hans enke. Etter henne overtok Lars Ingebrigtsen Steinberget, før plassen i 1776 ble overdratt til Peder Jonsen Flatås som sdenere solgte til en av byens eligerende menn, kjøpmann Johan Gerhard Kathenkamp. I 1780 overtok Christian Jelstrup seteren. Arvefestet ble i 1832 overdratt til snekker Strøm.

Fra slutten av 1800-tallet ble Fjellseter et populært utfartssted for skiløpere og Trondhjems Skiklub hadde sitt faste møtested her. Et anneks Sporten ble også bygd, til bruk for turgåere. Fra 1912 ble sanatoriet benyttet som vanlig hotell.

Hovedbygningen som var i sveitserstil ble ødelagt av brann i 1917, mens Sporten stod igjen og ble drevet videre som hotell og restaurant. I 1946 ble også denne bygningen ødelagt av brann, og tomta er i dag parkeringsplass.

Bildet er en skisse laget ut fra originale foto før ca 1910.


O.Werners Forlag Trondhjem


Kilde

  • 1. Album fra Trondhjem og Omegn. O. Werners forlag Trondheim. Dato ukjent.
    Eies av Ester Habberstad.
  • 2. Trondheim byleksikon