WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Fra krigen 1940-45

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk

Utviklingen tirsdag 9. april 1940 blir beskrevet detaljert i dette kapitlet i bygdeboka.

Torsdag 11. april oppstod det rykte om at engelske skip skulle gjenerobre Trondheim. Det ble da gjennomført en evakuering av mange tusen beboere i Trondheim og i byggebeltet rundt. Folket strømmet til de store gårdene ved Steinan, Bratsberg og Kvammen.

Sommeren 1940 ble det rassia etter ulovlige sendere i Nordahl Bruuns veg 8.

Allerede 10. og 11. april fikk politiet ordre om å rekvirere lastebiler, rutebiler, hester og seletøy.

Kjøtt og annen mat ble rekvirert i store mengder. En dobbel rekke av kyr og okser strakte seg i 1942 helt fra gamle Bybro til Moholt Transformatorstasjon. Transporten ble ført om bord i båter på Brattøra.

Den tyngste og bitreste hendelse var unntakstilstanden 6. oktober 1942 til 12. oktober. Den 6. oktober klokken 1800 ble det skutt 10 gisler, hvorav 2 var strindinger, banksjef Gunnar Sandberg Birch og skipsmegler Per Tangen Lykke.

I alt var det 78 flyalarmer i Strinda og Trondheim.27.april 1942 skjøt luftvernilden lavt og gjorde stor skade på 9 hus på Tempe, 1 mann drept og flere såret.

24. juli 1943 ble Nyhavna ubåtbasis (Dora), og Ladehammeren radiostasjon og batterier angrepet.

En rekke større og mindre episoder under krigen er beskrevet i kapitlet.

Se også

Eksterne lenker

Interne lenker