WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.


WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.

Fredly skole

Fra WikiStrinda
(Omdirigert fra Fredly ungdomsskole)
Hopp til: Navigasjon, søk

Fredly ungdomsskole fikk tomt fradelt gården Sundland Vestre i 1902. Fra 1899 hadde skolen holdt til i Leira kapell. Skolen eies av Trøndelag Indremisjon og hadde vår- og høstkurs for ungdom fra Trøndelag, både jenter og gutter, men de gikk i hver sine klasser. Aldersgrense var 17 år.

I 1903 ble det oppført et stort skolebygg i tre etasjer pluss loftsetasje. Det ble omtalt som Strindas største trebygning og var på 545 m. I bygget var det kjøkken, matsal, dagligstuer og en større sal i 1. etasje. I 2. etasje var det to leiligheter, bibliotek og hybler. I 3. etasje var det en leilighet og hybler. I alt var det 55 rom i bygningen i følge "Norges bebyggelse". Etter hvert kom det flere bygninger: verksted, internat, lærerboliger, lagerhus for musikk, for gymnastikk o.s.v.

Nidaros lærerskole holdt til på Fredly fra 1922 til 1928, og under krigen var Fredly hjelpesykehus.

Fredly ungdomsskole lå landlig og fritt til, men tettbebyggelsen kom nærmere og nærmere. Trondheim kommune fikk behov for en skole i område, og i 1967 ble Fredlys bygninger og tomt solgt til kommunen. Det ble Sunnland ungdomsskole. Fredly kjøpte tomt i Børsa og fortsatte driften der.

Annonse i Julhilsen fra Strinda 1933

Fredly skoleFredly skole

Fredly skole


Kilder

Eksterne lenker