WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Gaute næringsmiddelindustri A/S

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk
Gaute fabrikker
med salgslederne 1955
Gautes produkter
Gautes karamellpudding

Fabrikken Gaute næringsmiddelindustri A/S, Ranheimsvegen 75, startet sin virksomhet 18. februar 1941. Det var kolonialkjøpmann Odd Sand som grunnla fabrikken.

De første produktene var kaviar laget av torsk, og en leskedrikk med appelsinsmak. Senere kom produktene puffet ris, puffet hvete, karamellpudding, saus, desserter og popcorn.

Navnet Gaute er hentet fra Norrøn Myologi. Gaute er Odins hest.

Odd Sand, kjøpmann i Ilsvikøra, startet Gaute i 1941. Etableringen skjedde i små lokaler i Kongens gate som et resultat av varemangel under krigen. Navnet den gang var ”Delikatessefabrikken Appetitt”. Navnet ble endret fra Appetitt til Gaute alt i 1943.

Etter krigen ble lokalene for små, noe som resulterte i flytting til Ranheim. I denne prosessen ble navnet endret til Gaute. I 1947 startet produksjon av karamellpudding, vaniljesaus, bakepulver, vaniljesukker og kunsthonning i tillegg til kaviar og majones på tube. Gaute var først i landet med majones på tube. Det store gjennombruddet på landsbasis var når Gaute Karamellpudding ble kåret til ”landets beste” i en markedsundersøkelse gjennomført av Norsk Gallup. Desserten produserers etter samme resept den dag i dag…

I midten av 50-årer lanserte fabrikken puffet hvete og ris, popkorn startet de med i 1958. Dette kom i stand etter at Malvin Skjeldam, salgs/kontorsjef på Gaute, hadde vært i Amerika på studietur for å erfare hvordan popkorn hadde blitt så stort på markedet. Gaute ble raskt store på markedet, spesielt i Nord- og Midt-Norge

Etter dårlige resultater i 1967 ble eierforholdet av bedriften endret. Odd Sand kone, Malvin Skjeldam og Produksjonssjef Jørgensen kom inn, med stor tro på fremtiden og seg selv. Fra 1970 var utvikling svært god.

I 1974 ble et samarbeid med Toro A/S formalisert, i første omgang ved at Gaute produserte dessertprodukter i Toro sitt navn for storhusholdning. 32 år senere er samarbeidet fortsatt intakt.

I 2000 ble Gaute kjøpt av Ole Refseth , som i dag også er Daglig Leder. I 2002 flyttet fabrikken inn i nye lokaler på Kvenildmyra i Tiller.

I 2015 ble produksjonen flyttet til Røros, mens det ble fabrikkutsalg i Ivar Lykkes vei 10 på Tiller. Gaute næringsmiddelindustri gikk konkurs i 20. mars 2017 etter flere år med underskudd.

Se også artikkelen Gaute Næringsmiddelindustri A/S i Strinda - den gang da 2009.


Gaute fabrikker


Kilder

  • 1. Vi som bor på Charlottenlund.Klasse 6B 1986/87 ved Charlottenlund Barneskole.
  • 2. Thorleif Eggen: Gaute Næringsmiddelindustri A/S Strinda den gang da 2009, s. 101-111. Årbok for Strinda historielag
  • 3. Adresseavisen 23. mars 2017.

Eksterne lenker