WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Geir Stormoen

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk
Geir Stormoen

Geir Stormoen (født 6. juli 1942 i Elverum) er en norsk billedhugger, bosatt i Brumunddal.

Han er utdannet ved Statens håndverks- og kunstindustriskole (SHKS) (1963–1966); Grafisk avdeling ved Kunsthåndværkerskolen i København (1966–1967) og Statens kunstakademi (1967–69). Hans hovedlærere ved akademiet var malerne Aage Storstein og Alf-Jørgen Aas. Etter fullført akademistudium, gikk Stormoen et år på møbel- og innredningsarkitekturstudiet ved SHKS (1969–1970). I 1977–1978 hadde han et studieopphold ved Kunstakademiet i Warszawa.

Stormoen debuterte som maler allerede mens han var student, med deltagelse på Høstutstillingen i 1968. VGs anmelder omtalte hans kunst som «geometrisk–abstrakt».[1] Året etter deltok han på Høstutstillingen med skulptur. I 1970, like etter fullført studium ved SHKS, ble han tatt ut til Den tredje nordiske ungdomsbiennalen i Oslo. Samme år stilte han ut på Liljevalchs konsthall i Stockholm. Gjennom årene har han deltatt på mange utstillinger, mest med skulptur, som er blitt hans primære kunstneriske uttrykksform. Han arbeidet tidligere oftest med skulpturer i ulike steinmaterialer, som granitt og syenitt. Han arbeider nå mest med metallskulpturer.

Han har vunnet både åpne og lukkete konkurranser og hatt mange offentlige utsmykningsoppgaver, fra han i 1974 laget et betongrelieff på en av bygningene ved Norges tekniske høgskole i Trondheim. Han har bl.a. utsmykket Bryggetorget på Aker brygge med skulptur og fonteneanlegg (åpen konkurranse, 1989). Han har også utformet et betongrelieff på Oslo Lufthavn, Gardermoen. Dette var opprinnelig utført for Oslo lufthavn, Fornebu, etter en lukket konkurranse i 1994, men ble senere flyttet til Gardermoen. Etter en lukket konkurranse i 1988, fikk han, i samarbeid med tekstilkunstneren Carin Wessel, oppdraget med å utsmykke vestibylen og plenumssalen i regjeringens pressesenter i bygningen R4 i Regjeringskvartalet. Disse utsmykningene ble ikke skadet under bombeangrepet på regjeringskvartalet 22. juli 2011.

Hans monument -Flytende-Flyvende- ble reist i Trondheim i anledning Trondheim bys 1000-års jubileum i 1997. Monumentet ble sponset av Trondos. Dette Leiv Eiriksson-monumentet markere hans utreise fra Skipakrok i Trondhjem

I perioden 1970–1986 var Stormoen førsteamanuensis ved Institutt for form og farge, Arkitektavdelingen, NTH; og i 1987–1991 professor II ved Institutt for farge, SHKS.

Han har vært kunstnerisk konsulent i flere sammenhenger, bl.a. i forbindelse med utsmykking av statens bygninger i Tromsø, og har sittet som styremedlem i Norsk Billedhoggerforening.

Kilde

  • Wikipedia

Eksterne lenker