WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.
WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.
Georg Albert Brandtzæg
Georg Albert Brandtzæg, (født 22 september 1863 i Abelvær, død 23. januar 1907) var sønn av væreier og kjøpmann Anton Martinius Brandtzæg (født 18. april 1830, død 7 desember 1871 i Trondheim) og Julie Christine Berg (født 24. mars 1836 i Valsøen, Åfjord - 10.1.1923 i Abelvær), datter av Johannes Berg (12.12.1794-) og Anne Margrethe Riiber (17.9.1801-).
Georg Albert Brandtzæg giftet seg 6 januar 1899 i Steinkjer med Kaia Kristine Torkelsen Sverdrup, (født 23. januar 1872 på Fiskerosen i Bindal-), datter av Ulrik Fredrik Suhm Sverdrup () og Petra Neuman Knoph (). Ordfører i Nærøy 1892-1895.
Georg Albert Brandtzæg arbeidet i M.H.Lundgreens enke i Trondheim, kjøpte i 1896 handelstedet Løvøyvågen i Vikna. Var på Gjeslingene hver vinter. Omkom på sjøen på vei hjem i 1907.
2. mars 1906 slår skjebnen atter en gang til. 1400 drar ut på havet for å dra torsk. Været er fint. Plutselig slår uværet til Et tett snødrev hindret sikten og kontakt mellom båtene. Men utpå dagen blåste det opp til storm. En del båter klarte å ta seg over Folla til Abelvær. Der ble de tatt vare på av de fastboende. De ble innkvartert i skolestua og i private heimer. Dagen etter ble båtene slept tilbake til Sør Gjæslingan med rutebåten Herlaug.
Den pesonen som kanskje gjorde den største innsatsen og utførte det mest heltemodige redningsarbeide, var kjøpmann Georg Brandtzæg. Han var i Gjæslingan denne uværsdagen, og han begynte tidlig å speide etter fiskeflåten da han ante fare. Fra sin utsiktspost fikk han se båtene i kamp med naturmaktene der ute. Han fikk øye på en båt som hadde hvelvet, og han så folk som hadde kommet seg opp på et skjær.
Han sprang da med en gang ombord i en åttring, fikk med seg 8 mann fra kjøpefartøyene som lå ved land. Karene satte seg ved årene og Brandtzæg tok selv roret. Det lyktes allerede ved første forsøk å redde mange. Med full båt kom de til land ganske snart, for så å dra ut til neste dyst. Mannskapet på åttringen fikk harde tørner, - og de måtte skiftes ut etter hver tur. men Georg Brandtzæg satt trofast ved roret, og karene følte seg trygg med han som høvedsmann. Åtte slike turer tok han. Han var den eneste som holdt ut på dem alle. For denne bedrift fikk han Kongens fortjenestemedalje.
24 fiskere mistet livet denne dagen i 1906. Selv druknet Georg Brandtzæg året etter. Året etter ble det satt opp en telegrafstasjon på Gjæslingan og det ble satt opp en minnebauta på Flatholmen.
Kilde
- Slektsbok for familien Berg
- Brandtzægfamilien
- Nettside Sør-Gjeslingan; Gjeslingulykkene
- Nærøy bygdebok. V : Brukerhistorie Gårder og slekter i Nærøy 1600-1964