WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Hallset kirke

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk
Byåsen kirke.
Foto:
Hallset kirke.
Foto:

Byåsen kirke er en sekskantet kirke og er en såkalt arbeidskirke. Den het opprinnelig Hallset kirke og ble vigslet av Nidaros biskop Tord Godal 1. desember 1974, 1. søndag i advent. Prest i menigheten var Gerhard Synnestvedt Solbu.

Byggverket er i betong og har 500 plasser. I 2004 gjennomgikk kirken en omfattende ombygging, men beholdt sin opprinnelige sekskantede form. Et bygningsteknisk problem var stadige lekkasjer gjennom det flate taket. Ved ombyggingen løftet man taket så vannet kunne renne av, samtidig som man kan fikk mer dagslys inn i kirken, gjennom nye vindusfelt under taket. Kirken ble også gjort mer synlig i landskapet gjennom et ekstra takoppbygg.

Kirken het tidligere Hallset kirke etter området Hallset, men skiftet navn da store deler av befolkningen på Byåsen tilhører denne menigheten og dermed denne kirken.

Arbeidet med planleggingen av Hallset kirke tok til allerede i 1967. 27. juli dette året nedsatte formannskapet en plankomite for nye kirkebygg. Denne plankomiteen hadde 2 oppdrag: 1) Å vurdere hvilken type kirkebygg kommunen bør bygge. 2) Å utarbeide planer for et kirkebygg på Søndre Hallset, Byåsen. Typen kirkebygg ble den såkalte «arbeidskirke». Det ble tatt kontakt med arkitektfirmaet Arnstad og Heggenhougen. Arkitekt Ottar Heggenhougen ble den utførende arkitekt.

Det ble inngått kontrakt med Paul Ott, Gøttingen, om levering av orgel. Her gikk Kirkeforeningen inn med et større beløp. Orgelet ble ikke ferdig før i 1975. En fikk et lite orgel, et positiv, til bruk så lenge.

Her kan nevnes at det nye prestegjeld, Sverresborg prestegjeld, ble opprettet fra 1. september 1973. Slik fikk Byåsen og Sverresborg felles kirke fram til 1. desember 1974. Det ble en travel tid for å få alt i orden med bygg og inventar.

Utgiftene beløpte seg til kr. 4.764.702, 10. Bevilget var kr. 4.900.000,-.

Kilder

  • 1. Wikipedia
  • 2. Byåsen kirke


Eksterne lenker