WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.


WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.

Hans Adolf Viktor Baumann

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk
Hans Adolf Viktor Baumann
Hans Adolf Viktor Andersen Baumann (28. desember 1870 i Kristiania - 3.2.1932 i Haslum), sønn av Ingeniør hovedmaterialforvalter ved Statens jernbaneanlæg i Drammen, Hans Kristian Styler Andersen (1836-9 og Adolfiane Marie Andersen (1845-) . Gift med Ragnild Roll (1. juni 1884 i Hammerfest - 23. mai 1962), datter av Albert Christian Roll og Sofie Brigithe Swensen.

Slektskap med skipsfører Carl Baumann ?

Barn: Hans Adolf Viktor Baumann (19.5.1905 i Horten-), Carl Baumann (20.12.1906 i Horten-), Lisbeth Baumann (6.2.1909 i Trondheim), Ragnhild Baumann (26.9.1916 i Trondheim-)

Hans Adolf Viktor Baumann vokste opp i Kristiania og på Skedsmo. Faren var jernbaneingeniør, og familen bodde en tid også på Røros. Viktor visste tidlig hvilken vei han ville gå. 23 år gammel hadde han gjennomført sjøkrigsskolen, og deretter ble det teknisk utdannelse ved høyskolen i Charlottenburg og ved marineobservatoriet i Wilhelmshafen i Tyskland. Da han mønstret på «Fram»-ekspedisjonen, hadde han premierløytnants grad i marinen. Den endelige tittelen var kommandørkaptein - i 1911.

Da Otto Sverdrup i 1898 samlet mannskap til «Fram»-ferd nummer to – med seks vitenskapsmenn og 10 sjøfolk - var Viktor Baumann med sin marinebakgrunn nyttig å ha med. Han hadde egenskaper til å takle de ekstreme forholdene i Arktis. Nestkommanderende og styrmann Baumann var overordnet den vitenskapelige gruppen. Etterhvert overtok han også personalansvaret, og som innbarket militær ble disiplinen deretter. I tillegg hadde han liten forståelse for menn som «ruslet rundt og plukket blomster» - til vitenskapelige formål – så en del krangel var det visstnok med den strenge styrmannen. Kartleggingen av Axel Heibergs Land lettet likevel på stemningen. Baumann ble vennligere innstilt til forskerne. 150.000 kvkm nytt land ble kartlagt i de fire årene ekspedisjonen varte, i områdene nordvest for Grønland og på den canadiske nordkysten.

Viktor Baumann planla også flere ekspedisjoner, men valgte familielivet i Trondheim.

I 1908 fikk Baumann stillingen som skipsinspektør ved Det Nordenfjeldske Dampskibselskap i Trondheim, og fra 1922 var han underdirektør i samme selskap.

Viktor Baumanns veg i Trondheim er oppkalt etter han.

Kilde

  • 1.Ingrid J. Brissach . Adresseavisen 16.5.2006.
  • 2.Folketelling
  • 3.Gravminner i Norge