WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Hans Christian Schrøder

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk
Hans Christian Schrøder

Hans Christian Schrøder (født 1.5.1909 i Trondheim, død 15.8.1980) var sønn av Hans Christian Schrøder -kjøpmann (5.10.1884 i Trondhjem - 7.11.1951) og Sofie

Margrethe Næss (18.1.1880 Nes i Fosen- 21.9.1965). Gift med Ingerid Bostad (10.7.1913-10.2.1959). 3 barn: Torsten Schrøder (1941-), Gunnar Schrøder (1945-), Ellen Sofie Schrøder (1949-).

Hans Christian Schrøder var i sesongene 1928 - 1929 og 1929 - 1930 telegrafist på hvalbåter i Antarktis for å spare penger tll utdannelsen på NTH. Han ble utdannet B.ing. NTH 1935.

A/S Dalen Portland-Cementfabrik som avd.leder for betongveiavd. 1936- 40,A/S Høyer-Ellefsen som anl. ing. 1940-43, A/S Betongbygg som anl.leder 1943- 46, Strinda kommune, avd.ing. bygn.avd. 1946-53 samt bestyrer Strinda og Malvik yrkesskole, siden 1953 rektor Strinda og Malvik yrkesskole (se Amtskolen).

Hans Christian Schrøder ledet byggingen av Kjevik flyplass. Han var ansatt i et datterselskap av Dalen Portland med navn Holters Betongvei. De la betongdekker ved Tönsberg og på Hellerudsletta i Oslo.

Gunnar Schrøder forteller:

Min far deltok i krigen 1940 med stor heder. Deltok först på Sollihögda for så å dra seg tilbake mot Haugsbygda og videre over mot Hadeland hvor det siste var deltagelse ved Segelstad Bru. Han var radiotelegrafist og ble der såret. Granatsplinter i nakken og noen fingrer. Jeg har fortsatt hans passerseddel i albumet. Ble satt til å skulle bygge ut Sola flyplass for tyskerne, men det ville han ikke og stakk av. Ble innkalt til Gestapo med alvorlige anklager mot seg men det gikk bra. Ble anleggsleder for Tyssedalsfallene under krigen da det var et sivilt arbeide planlagt för krigen. Så ble det jobb i Betongbygg og utbygging av nytt kraftverk ved Ålvundeid. Fikk tilbud om å dra til Australia og bygge kraftverk, men da sa mor tvert NEI! I Strinda kommune jobbet han en tid som assisterene byggnigssjef. Fikk ansvaret for å bygge opp Strinda og Malvik yrkesskole som bijobb, men dette tok fullstendig overhånd og ble derfor tilsatt i full stilling. Var byggeleder for Tempe og Valene Småkirke, og deretter ble det Moholt fra 1960 og utover. Bygget også opp yrkesskolen på Kyrkseteröra og han hadde diverse andre verv.

Min far fikk i oppdrag etter freden å samle inn tysk anleggsmateriell og å løse opp diverse firmaer sammen med Ingeniør Skauge. Han fikk passerseddel til alle tyske og allierte anlegg. Materiellet ble samlet nede på Øysand med en stor auksjon på utstyr og biler. Om natten snek folk seg inn og tok med seg diverse vitale deler slik at bilen ikke startet. Interessen ble derfor deretter slik at de som lånte med seg disse delene fikk bilen til en spottpris. Det andre materiellet var totalt utslitt etter fem år med elendig vedlikehold. Mye ble rett og slett skrap, og noe ble sikkert dumpet i Trondhjemsfjorden.Se også

Kilde

  • Bjørn Bassøe. Ingeniørmatrikkelen 1955.
  • Gravminner i Norge
  • Trondheimsbasen
  • NIFs medlemsfortegnelse 1986