WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere.
WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.Hans Edvard Evensen

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk

Hans Edvard Evensen (1868-) , læge, søn av kjøbmand Hans Christian E. og Lavilde Johanne Kristine Strømberg (f. i Kristiania 22.2.1868-), student 1885, cand. med. 1892, dr. med. 1904. Ugift.

Evensens hele virke har været samlet om psykiatrien og sindssykevæsenet. I 1893-94 var han assistent ved Gaustad Asyl, og reservelæge sammesteds 1896-1900. I 1901 blev han bestyrer av Kriminalasylet og Hospitalsstiftelsens Sindssykeasyl i Trondhjem ; i 1915 direktør for Gaustad Asyl, 1921 medlem av Den retsmedicinske Kommission.

Ved talrike reiser til asyler, klinikker og laboratorier i utlandet har han holdt sig i stadig forbindelse med sin videnskaps utvikling der. I 1900 arbeidet han i længere tid i Heidelberg hos Nissl med sindsygdommers patologiske anatomi, hørte Kraepelins forelæsninger over eksperimentel psykologi og Erb over nervesygdommer , i 1903 besøkte han asylet i Alt-Scherbitz i Sachsen.

Evensen har utarbeidet planerne til Østmarken asyl, og (sammen med Ragnar Vogt) til Den psykiatriske Klinik, desuten til Reitgjerdet asyls omdannelse til særasyl for vanskelige sindssyke, samt omdannelsen av Gaustad Asyl.

Kilde

  • 1. Norsk Biografisk leksikon NBL 1 s-609