WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.


WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.

Hans Johanssen

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk

Hans Jenssen Johanssen var født i 1857 og døde i 1939. Han var sønn av klokker og lærer Johanssen som var styrer ved en forberedelsesskole i Trondheim og han var bror til Sigrid Johanssen. Han ble overlærer ved Trondheim katedralskole i 1896 og var rektor der fra 1915 til 1925.

Øverås forteller om rektor Johanssen: «.. rektor Johansen, populært kalt "Bitten", når han støtte på noen saftige eder i Schillers "Wallensteins Lager", som han gjenga med noen høgst selsomme og sterkt avdempede ord Når det f. eks sto: "zum Teufel - Kreuz Donnerwetter," kunne han stoppe rynke pannenog spørre: "Hva skal vi si her? Jo: hei hopp, lirum, larum, hurra!" Sjølsagt hadde dette den motsatte virkning på elevene, som riktig festet seg ved de anstøtelige uttrykk.»

På side 502 i sin bok beskriver Øverås rektor Johanssen slik: «Det var på ett område rektor Johanssen hverken var spak eller mild, det var som lærer. Sjøl hadde han grunnmurte kunnskaper i latin og gresk. Han var så nøye at det kunne utarte til pedanteri. Man av og til brøt humoren fram. .... Det fortelles at en ved Universitetet kunne merke rektor Johanssens elever. Da en kollega ved skolen samlet inn penger til et maleri av Johansen, var det en av byens borgere som slo opp en skrallende latter og for spøk ssa: "Nei, han har plaget meg slik med lating, så jeg gir ikke enøre". Rektor Johanssen besatt den lærde skoles beste egenskaper: streng, pliktoppfyllende arbeidsvilje, levende etterfølgelse av det humanistiske ideal, personlig rettskaffenhet og trofast tjenersinn mot stat og samfunn.» [1]


Kilde

  • 1. Wikipedia


Eksterne lenker