WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Havstein kirkegård

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 63°24′15.27″ N 10°22′4.60″ Ø
Trykk på koordinatene og du får kart, flyfoto etc. for dette stedet.


Havstein kirkegård.
Foto: Kjersti Lie (2015)

Havstein kirkegård er en gravlund for Byåsen og Sverresborg sogn ved HavsteinByåsen. Kirkegården ble innviet i 1854, tre år før Havstein kirke stod ferdig oppført. Havstein kirkegård ligger på samme område som kirka og har et areal på 61 daa samt et eget gravkapell, Havstein kapell, som ble vigslet i 1936. Denne har 70 sitteplasser.

Havstein kirkegård har i overkant av 5 500 gravlagte personer på kirkegården (per 2007). Den har minnesmerker over flere personer, blant andre etter motstandsmannen Odd Husby og stortingsrepresentanten Even Larsen Loreng.

I 2011 ble det vedtatt å utvide kirkegården med rundt 50 daa, som var en del av landbruksarealet nordøst for kirken, og som dermed knyttet både kirkegården og kirken opp mot Havstein krigskirkegård rundt 100 meter lenger nordøst.

Havstein kirkegård ble tildelt Trondheim kommunes byggeskikkpris for 2015. I uttalelsen fra juryen står det blant annet:

«Kirkegården på Havstein har blitt en del av landskapet gjennom nennsom og forsiktig bruk av virkemidler. Landskapsarkitektene har ikke villet for mye og har derfor lyktes med et landskapsgrep som er behersket og ikke påtatt.»

Prismottakere var:

  • Agraff AS
  • Norconsult AS
  • Kirkelig fellesråd i Trondheim

Kilde

  • Denne artikkelen er helt eller delvis basert på artikkelen «Havstein kirkegård» fra Wikipedia på bokmål. For å se bidragsytere; se «historikk» knyttet til den opprinnelige artikkelen og «historikk» knyttet til denne siden.