WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.


WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.

Industrianlegget til Killingdal Gruber

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk
Killingdals oppredningsverk
Killingdal grubeselskap 1952. Utdrag luftfoto FW 043629 UB/NTNU
Selskapet Killingdal Gruber drev oppredning- og utskipingsverket i Bynesvegen 30 i Fagervika mellom 1953 og 1986. Selve gruvedrifta foregikk i Killingdal i Holtålen, mens verket stod for utvinning og utskiping av sinkblende og svovelkis. Virksomheten gjorde Fagervika-området svært forurenset.

Malmkonsentrat og råmalm i form av kobber og sink ble lagret i betonghaller langs og under jernbaneskinnene før malmen ble skipet ut for salg. Produksjonen lå på cirka 40.000 tonn årlig. Havnestyresakene 42 og 51 fra 1975 viser at bedriften hadde tillatelse til å dumpe 66.000 tonn avgangsmasse i sjøen hvert år.

En oppryddingsaksjon av forurenset grunn startet i 2010 i et samarbeid mellom jernbaneverket, ROM Eiendom as og SFT. I tillegg til riving av bygninger og istandsetting til friluftsområde skal det bygges nye gang- og sykkelveger.


Fagervika 2010. Foto: Jan Habberstad

Her i Fagervika lå oppredningsverket og utskipningskaia til Killingdal Gruber

Kilde

  • 1. Trondheim kommune
  • 2. NGU


Eksterne lenker