WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.


WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.

Ingeniør F.Selmer

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk

Entreprenørselskapet Ingeniør F.Selmer ble etablert i 1906 av Johan Fredrik Selmer (1876-1978).

Ingeniør Fredrik Selmer var en av 1900-tallets fremtredende norske ingeniører og stifteren av det ene av de to eldste og største entreprenørselskapene i Norge. Sammen med selskapet A/S Høyer-Ellefsen (stiftet 1896) representerte Selmer starten på moderne entreprenørvirksomhet i Norge.

Selmer tok eksamen som bygningsingeniør ved Trondhjems tekniske læreanstalt 1896. Deretter reiste han utenlands og studerte ved den tekniske høyskole i Dresden 1896–97. Fra 1898 praktiserte han på forskjellige steder i Tyskland og Østerrike før han 1905 drog til New York, der han i et år arbeidet i en entreprenørforretning. Sommeren 1906 var han tilbake i Norge og etablerte sitt eget entreprenørselskap, Ingeniør F. Selmer, i Kristiania.

Armert betong var den gang en praktisk talt ukjent byggemåte i Norge. Det første større oppdrag Selmer fikk, var å bygge nytt pakkeri for Nitedals Tændstikfabrik (1907). Her kom betongens unike kvaliteter med hensyn til byggetid, vedlikehold og brannsikkerhet til sin rett. Selmer måtte imidlertid oppføre bygningen for egen risiko. Bygningsmyndighetene torde ikke godkjenne byggemåten før det var foretatt prøvebelastninger av det ferdige bygget.

Selmers innsats som entreprenør lå særlig i introduksjonen og utviklingen av byggemåter med armert betong og i mekaniseringen av norsk anleggsvirksomhet. Han utviklet blant annet Norges første dampdrevne gravemaskin og bygde allerede i løpet av mellomkrigstiden opp en stor maskinpark. Frem til den annen verdenskrig var Selmer og Høyer-Ellefsen de desidert største og helt dominerende når det gjaldt anleggsvirksomhet. Firmaet gikk 1930 over til aksjeselskap under navnet Ingeniør Fredrik Selmer A/S. Fredrik Selmer ledet virksomheten til han trakk seg tilbake fra den daglige driften 1958 og som styreformann 1966.

Fredrik Selmer i Australia


Lorentz Elster Selmer-2, brorsønn av Johan Fredrik Selmer, fratrer som administrerende direktør i 1978. Han hadde da vært ansatt i bedriften i nesten 40 år, og vært leder i 20 år.

Våren 1981 skjer et eierskifte i Ingeniør F.Selmer A/S. Familien Krafft som eide 83% av aksjene i selskapet selger hele sin aksjepost til Erik Sande og Christiania Bank og kreditkasse. Erik Sande, leder og eier av entreprenørbedriften Arne Sande A/S i Bergen ble hovedaksjonær.

11.januar 1983 overtar Ingeniør F. Selmer A/S sin hardeste konkurrent Ingeniør Thor Furuholmen A/S. I 1984 overtok Selmer entreprenørselskapet Brødr. Aakvik A/S i Ålesund,og i januar 1985 entreprenørfirmaet Lars Grønvold A/S på Lillehammer.

Kilde

  • 1. Store norske leksikon
  • 2. Øyvind Stene. Byggende krefter. Entreprenørenes Landsammenslutning 1910-1985