WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Jacob Skylstad

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk
Jacob Skylstad

Jakob Olai Olsson Skylstad (eller Jac Skylstad) (født 26. mars 1888 i Ørsta, død 3. juli 1986 i Trondheim) var redaktør for Nasjonalbladet og Adresseavisen. Gift med Inga Marie Vågsås (1892-1967). Far til Jarl Skylstad.

Skylstad var fra 1928 redaktør av Norges Bondelags organ i Trøndelag, Nasjonalbladet etter at denne hadde innledet et samarbeid med Adresseavisen, som innebar at Nasjonalbladet fikk en side i Adresseavisen, redigert av egen redaktør. I 1941 ble Skylstad ble innsatt som redaktør i Adresseavisen av okkupasjonsmakten under andre verdenskrig og 5. januar året etter la Skylstad like godt ned Nasjonalbladets side i Adresseavisen, ved at Adresseavisen fikk nytt navn; «Adresseavisen og Nasjonalbladet».

Skylstad er beskrevet av historikere som «en glødende fascist» og som «en av norsk presses mest aggressive nazi-propagandister». I januar 1941 skrev Skylstad at den norske regjeringen i London satte sin ære i å blokkere Norge og å sulte ut befolkningen. Skylstad omtalte dessuten kong Haakon som «landstrykeren Carl Fredriksen». Få dager før kapitulasjonen i mai 1945, skrev Skylstad en minneartikkel om Adolf Hitler på Adresseavisens førsteside: «Alle nordmenn som har stammefølelse, er i dag i den dypeste sorg. De har mistet sin fører (...). Etter Jesus Kristus er han det største menneske i verdenshistorien som har vært på vår klode».

Frostating lagmannsrett dømte i 1946 Jacob Skylstad til tvangsarbeid i 15 år, 35 000 kroner i inndraging og 47 000 kroner i erstatning og rettighetstap.

Kilde

  • 1. Wikipedia

Eksterne lenker