WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.


WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.

Jomfru

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk

Ordet Jomfru er brukt som navn på et stort tungt håndredskap til å hardstampe jord, sette gatestein til vei og lignende. Den kan være så enkel som en 70 - 80 cm stykke av en telefonstolpe med en tverrstokk på toppen til håndtak, eller mer forseggjort med en tung, nærmest trekantet nedre del, og en tynnere øvre del med et håndtak på tvers. Slik kan redskapet ligner litt på den grafiske figuren jomfrua.

Jomfru er fortsatt i bruk, men for større arbeider brukes motoriserte vibratormaskiner, ofte omtalt som «hoppetusse» der størrelsen er som en motorgressklipper.


Kilde

  • Denne artikkelen er helt eller delvis basert på artikkelen «Jomfru (redskap)» fra Wikipedia på bokmål. For å se bidragsytere; se «historikk» knyttet til den opprinnelige artikkelen og «historikk» knyttet til denne siden.