WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere.
WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.Karl Johan Roos

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk
Gravstøtte fam. Roos, Moholt
Karl Johan Roos (25.1.1916- 29.4.1940 i Nåverdalen) var sønn av murer Olaf Roos (25.5.1892- 7.3.1960) og hustru Anna Margrethe (8.1.1895-6.5.1964).

Murer Karl Johan Roos var vinteren 1939-40 kalt inn til vakttjeneste i luftvernet, og han var i Lillestrøm da invasjonen kom. Bataljonen ble avvæpnet, og soldatene fikk gå. Karl Johan gikk sammen med en kamerat til Innset og traff der sine foreldre og søsken. Han meldte seg til tjeneste igjen og tenkte seg til Støren for å slutte seg til de norske styrker der. Men tyskerne var nå kommet opp mot Innset og Kvikne, og han gikk derfor inn i Berkåk bataljon, som kjempet mot Kampfgruppe Fischer i Nåvårdalen i daværende Kvikne kommune i tre døgn. Her ble han såret av ei kule fra et tysk fly og fikk dessuten en bombesplint i magen. Han ble ført til krigslasarettet i Oppdal og døde der av blodtap. Er gravlagt på Moholt kirkegård.

Se også

Kilde

  • 1. H. N. Osnes «Strinda i krigstid» Strinda bygdebok bind 3 1948
  • 2. Folketelling Strinda 1934
  • 3. Gravsted Moholt