WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Kieglekroa

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk
Kieglekroa. Foto: Olav Henriksen
Kieglekroa. Foto: Plakat
Kjeglekasting. Foto: Plakat
Kieglekroa. Artikkel i Adresseavisen

Kieglekroa, i Holstveita 1, etablert 1962 som en del av Prinsen hotel av hotelldirektør Alf H. Müller.

På 1800-tallet var Holstveita tett befolket og Meisterlins brenneri dominerte kvartalet.

I 1893 må huset ha fungert som et hybelhus. Her bodde eieren, sersjant og trompeter Olaus Scherwe, bakersvenn Karl Krog, skomaker A. Hansen, smed Benjamin Walseth, smedsvenn Karl Nossum, lokomotivpusser Ole Rathe, underoffiserselev L. Murbræk og artillerist G. Solberg. Dessuten tre menn uten oppgitt yrke, J. Klausen, K. Fagergaard og Ole Vollan.

Senere hadde Henrik Sæther vognmannsforretning i gården.

Bygningen som nå rommer Kieglekroa var oppført som kjøkken for Dampkjøkkenet og Folkekjøkkenet A/S. To serveringssteder som solgte billig mat.

Bondeorganisasjonene i Trøndelag kjøpte opp en rekke eiendommer på hjørnet av Prinsens gate og Kongens gate og oppførte Bøndernes hus på store deler av tomten.

Vert var fra starten Julian Riise. Kieglekroa hadde en kjeglebane i kjelleren. Inventaret var preget av norsk bonderomantikk, med Budalsmøbler og åpen peis.

Den gamle kjøkkenbygningen ble ombygget til kro og denne åpnet i 1962 ved at senere statsminister Per Borten kastet den første kulen på kjeglebanen. Senere har Kieglekroa vært et av byens viktigste møtesteder for intellektuell samtale og meningsutveksling. Kieglebanen ble imidlertid erstattet med brett som benyttes for å spille det morsomme spillet sjoelbak.

Navnet ble endret til Prinsen kro fra 1980 til 1985, men det gamle navnet ble tatt tilbake. En rekke yrkesgrupper har hatt Kieglekroa som sitt faste samlested.

Natt til 5. desember 2014 brant Kieglekroa som følge av ildspåsettelse.

Sitater fra stamgjester på Kieglekroa:

"Alt ølet vi drakk, kunne ha slukket brannen"

"Det var der jeg lærte å drikke journalistisk"

Kilde

  • 1. Adresseavisen 6. desember 2014
  • 2. Nettside Kieglekroa

Eksterne lenker