WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Kjeldsberg A/S

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk
R Kjeldsberg - butikklokaler

Kjeldsberg er en av Norges eldste handelsbedrifter. Firmaet ble grunnlagt i Trondheim i 1856 av Rasmus Flor Kjeldsberg, da han åpnet sin forretning for kolonialvarer, viner og husholdningsartikler i Strandgaten 15, nå Olav Tryggvasons gate.

Firmaet ble overtatt i 1898 av Francis Kjeldsberg som drev det for egen regning til 1923. Da gikk det over til aksjeselskap, med Karl Rasmus Kjeldsberg som disponent siden 1927. Sønnen Francis Kjeldsberg overtok senere som leder etter sin fars død.

Firmaet hadde i mange år lager på Sluppen, Sluppenvegen 10, i Trondheim.

Lageret til Kjeldsberg på Sluppen.
Foto Jan Habberstad

De første årene var Kjeldsberg nærmest å sammenligne med en landhandel, dersom en ser på vareutvalget. Hit kom trondhjemmere for å kjøpe mat, vin, klær, jernvarer, glass, kjøtt og husholdningsartikler.

I 1994 er Kjeldsberg et konsern med hovedvekt på engrosvirksomhet og kaffeindustri. Kjeldsberg's virksomhet drives fra seks steder i Norge; Trondheim, Bodø, Mo i Rana, Molde, Ålesund og Ski. Morselskapet ligger i Trondheim. Tilsammen disponeres ca. 50.000 m2 lager og kontorlokaler, og 290 personer er ansatt i Kjeldsberggruppen A/S.

2. januar 1994 ble Remagross Kjeldsberg A/S etablert, og for 3 av våre distribunaler er Rema 1000-butikkene nå eneste kundegruppe. Store butikker og et begrenset vareutvalgmuliggjør en meget rasjonell og kostnadseffektiv drift.

Som en videre utvikling av samarbeidet med Rema 1000 Norge A/S, etablerte Kjeldsberg i juni 93 en engrosbedrift i Warszawa som skal betjene Rema 1000-butikkene i Polen. Dagligvarebutikkenes konkurransekraft er helt avhengig av kjedetilknyttning, og gjennom Matringen Fokus finnes butikker tilknyttet kjedene 1.2.3 BRAVO og Nabolaget.

En viktig del av Kjeldsbergs virksomhet er også salg til storkjøkken, og de fleste større hotellerog restauranter i Midt-Norge er kunder. Fra vår Cash&Carry avdeling betjenes en rekke storkiosker, gatekjøkken og trafikkbutikker.

Helt siden starten i 1856 har kaffe vært vår hovedartikkel. Kjeldsberg importerer kaffen selv, mest fra Columbia og Brasil. Den blandes, brennes og pakkes i Kjeldsbergs kaffebrenneri, tidligere kaffebrenneriet Probat på Nyhavna i Trondheim. Et av landets mest moderne produksjonsanlegg for kaffe ligger der, og produksjonen er nesten 100% datastyrt. Det selges godt over 1.700 tonn Kjeldsberg kaffe hvert år, altså kaffe til mer enn 170.000.000 kopper.

Kjeldsberg kaffe er å få i butikker over hele landet. I tillegg er det mange storkjøkken som kjøper sin kaffe der. Der R. Kjeldsberg A/S ikke har egne lagre, blir kaffen distribuert av andre grossister.

Omsetningen hos Kjeldsberg har hatt en sterk vekst de siste årene, og vil i 1994 overstige 2,1 mrd. kr. netto.


Beretningen ovenfor er fra 100-årsberetningen til Trondheim Kjøpmannsforening i 1994. Hva skjedde så med firmaet etterpå?

Firmaet R. Kjeldsberg består og har kontorer i Beddingen 8. Firmaet som var en av landets fire største grossistfirmaer innenfor dagligvarehandelen, overdro i 1998 ved fusjon en del av grossistvirksomheten til ASKO Kjeldsberg AS. Kjeldsbergs eierandel ble så i 2006 solgt til JOHSYSTEM A/S Norgesgruppen. Hoveddelen av engrosvirksomheten ble i 1998 solgt til Reitangruppen.

Etter 150 år var Kjeldsberg ute av grossistvirksomheten. Kjeldsberg driver nå innen eiendomsforvaltning.

Kjeldsberg logo.jpg


Kilder

  • 1. Trondheim Kjøpmannsforening 1894-1994
  • 2. Trondheim Byleksikon
  • 3. Det norske næringsliv. Fylkesleksikon Sør-Trøndelag 1949

Eksterne lenker