WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.


WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.

Klapptelegrafen

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk
Klapptelegrafen
Klapptelegrafen ble utviklet av svensken Abraham Niclas Edelcrantz i 1794. Den besto av en mast med ti jernplater. Hver klaff kunne stilles enten horisontalt eller vertikalt. Ti klaffer med to posisjoner hver gir mulighet for 2exp10 = 1024 forskjellige koder som var listet som meldinger i en kodebok. En kunne også angi at en skulle sende bokstaver for bokstav og dermed hele meldinger med fri tekst. Under gode værforhold kunne en melding bli sendt over 200 km på 20 minutter. Klaffetelegrafen fikk stor betydning under Napoleonskrigene.

I Sør-Trøndelag ble det i 1807- 1809 bygget en optisk klafftelegraf som inngikk i den nordenfjeldske telegraflinje mellom Trondheim og Kristiansand. Linjen hadde i alt 42 stasjoner. I Trondheim var første stasjon på Kristiansten festning, deretter Munkholmen, så Digermulen, Folafoten og Flakk, videre over fjorden til Kriken ved Vemundstad.

Byneset historielag har i sitt årshefte side 36 en nærmere beskrivelse av historikken.

Eksterne lenker

Kilder