WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.


WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.

Klosterenget

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk
Klosterenget
Klosterenget (etter Elgeseter kloster), Klosterenget 9.

Klosterenget oppstod da overlærer Carl Wilhelm Carstens i 1860-årene slo sammen de to eiendommene Amager og Gustavsminde.

Bygningene var oppført i 1865. En senere eier, arkitekt Ingvald Dahl, testamenterte i 1987 eiendommen til Trondheim musikkonservatorium. Eiendommen ble senere overtatt av andre eiere, som lot den forfalle.

Den ble i 1995 solgt til en privatmann, og byantikvaren krevde at den skulle restaureres, men dettte tok lang tid, og i mellomtiden ble panel og utsmykking fjernet. Huset ble omsider overtatt av eiere som så dets verdi og som har satt det i stand.

Eiendommen er bebygd med vakker og verneverdig løkkebebyggelse; en hovedbygning i 1½ etasje med bred midtark, som opprinnelig bl.a. rommet en festsal, og en sidebygning som rommet tjenerbolig, stall og vognremisse.

Klosterenget hadde en stor, terrassert hage ned mot Nidelva. Fremdeles er det mange vakre trær bevart på tomten.

Utsnitt Kart 1866

Utsnitt av kart nr 86 Søndre Trondhjems Amt av E-Lund og R.Ziegler


Klosterenget 2008. Foto: Jan Habberstad

Klosterenger er den hvite bygningen i midten på bildet

Kilde

  • Trondheim byleksikon

Internelenker

Kart over Øya 1904