WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Konsul

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk

En konsul er en stats stedlige representant i et fremmed land, og leder av et konsulat. De typiske konsulære oppgaver er å assistere og beskytte senderstatens borgere i mottakerstaten, mens de i liten grad representerer senderstatens myndigheter i forhold til mottakerstaten.

Tittelen konsul rangerer mellom generalkonsul og visekonsul.

Konsulatvesenet består først og fremst av valgte (honorære) generalkonsuler, konsuler og visekonsuler. Dette er ofte privatpersoner med annen jobb eller næringsvirksomhet, som utfører konsuloppgavene gratis eller mot et beskjedent vederlag. Vedkommende blir ikke diplomat. Tidligere ble disse også kalt «konsularagent».

Om man er i utlandet og ønsker å stemme ved norsk valg, kan det gjøres ved et norsk konsulat, men man bør være forberedt på å oversette norske instruksjoner for en person som er norsk konsul, men ikke kan norsk.


Kilde

  • Denne artikkelen er helt eller delvis basert på artikkelen «Konsul (diplomati» fra Wikipedia på bokmål. For å se bidragsytere; se «historikk» knyttet til den opprinnelige artikkelen og «historikk» knyttet til denne siden.