WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere.
WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.Krystallapparatet

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk
Krystallapparat
Krystallapparatet var en svært enkel form for radioapparat (med hodetelefon og uten strømtilførsel). Mottakeren tok imot AM-signaler.

Guglielmo Marconi sendte de første trådløse signaler høsten 1895 og tok patent på "trådløs telegrafi ved hjelp av elektriske bølger" i juni 1896. Mediet har siden vært i en ubrutt, sterk utvikling, innholdsmessig som teknologisk

Da radiosendinger slik vi kjenner det kom i gang på 1920-tallet var radioen et personlig medium. Far i huset - det var oftest han som ble radiolytter - satt med sitt krystallapparat og øretelefoner. Den tekniske utviklingen førte til bedre apparater, med høyttalere, slik at hele familien kunne ta del i sendingene, som ble flere og bedre, og etter hvert rettet mot husets frue.

Under 2. verdenskrig Terboven i oktober 1941 bestemt at det skulle være dødsstraff for å lytte på andre enn tysk kontrollerte radiostasjoner. Dette var resultatet av en forordning om at alle radioer skulle innleveres til godkjente mottaksstasjoner innen 22. august samme år.

Krystallapparat var helt passivt og sendte ikke ut noe signal. Dette gjorde det mulig å lytte på radiosignaler uten å bli peilet inn. Etter at de Quisling-kontrollerte senderne avsluttet kl 23:30 kom BBC fint inn med nyheter, på omtrent samme bolgelengde. En kunne bruke telefonlinjen som antenne, de som hadde telefon. En lang antenne utenfor huset var lett å oppdage av Quislingene.


Hjemmelaget mottaker

Hjemmelaget krystallapparat i sigareske.

Krystallen Krystallen var stasjonsvelgeren.

Kilde

  • 1. Opplysninger fra ulike kilder Internett
  • 2. Årbok for Fosen 2006.

Eksterne lenker